Семейство

10 психологически проблема, за които са виновни родителите

Без да искат, родителите могат да причинят ужасни вреди на децата си

03.06.2017г. / 10 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Всеки родител прави най-доброто, на което е способен, за да отгледа и възпита правилно своите деца. Но понякога и най-добрите грешат. Съзнателно или не, много често родителите повтарят грешките на своите настойници, а тази мултиплицирана грешка може да доведе до сериозни психологически проблеми на децата. Сайтът Brightside подрежда някои от най-често срещаните патологични състояния, за които родителите носят голяма вина. Вижте кои са те.

Видимо раздразнение, депресия, липса на независимост

Т. нар. „родители хеликоптер“, които вечно закрилят живота на детето, изключително критични са към него, непрекъснато му намират недостатъци, които трябва да се поправят, всъщност могат да се окажат причината за тежката депресия на детето си. Разбира се, този тип родители мислят най-доброто за детето си, искат то да има хубав живот, перфектен дори, но не осъзнават, че тези високи изисквания се отразяват негативно на децата. И в последствие могат да доведат до сериозни психологически проблеми, които да затруднят нормалния живот на наследниците им.

Тежки зависимости, екстремни спортове

Свързани статии

Родителите, които често говорят на децата си колко проблеми причиняват, карат детето да стигне до извода, че светът би бил по-добре без него. В резултат детето пораства във възрастен, който постоянно търси и намира начини да се самоунищожи. Дали чрез наркотици, алкохол, екстремни и много опасни спортове.

Неспособност да релаксира и да почива

„Бъди сериозен!“, „Не се лигави!“, „Не се дръж като бебе!“, звучат ли ви познато тези реплики? Кой ли родител не ги е изричал поне веднъж на детето си? Но внимавайте, подобен род изрази притискат детето винаги да бъде сериозно, да се държи много отговорно и без да си позволява детските волности. Това може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще, когато порасналото дете ще изпитва неспособност да се отпусне, да релаксира пълноценно.

Ниско самочувствие, желание да бъде някой друг

Друга често срещана грешка на родителите е, когато сравняват децата си с други, по-успешни техни връстници. Отново водени само от положителни подбуди, родителите минават опасна граница. Израствайки, детето, което е свикнало да не е никога достатъчно добро, винаги да има по-успешни от него, си създава комплекс за малоценност. Това е изключително опасен комплекс, защото може да породи дори омраза на човека към самия себе си, че не се е справил по-добре с определени задачи и че не е реализиран достатъчно.

Проблеми в личния живот

Родители, които непрекъснато повтарят на децата си, че не бива да се доверяват на никого, че всеки може да ги излъже или измами, могат да причинят огромна вреда на любимите си същества. Дете, което израства със съмнения за всеки човек в живота му, няма как да създаде хармонична връзка като по-голям.

Потискане на лични таланти, липса на инициатива, стремеж към разруха

Подценяването на децата, особено в ранна възраст, би могло да има тежки отражения след време. Използването на фрази като „Не се прави на умен“, „Не си по-умен/умна от мен“, „Спри да си мечтаеш“, често имат за ефект детето да се съмнява в своите способности, дори да ги прикрива, за да не изпъква. Когато детето иска да се оплаче, а родителят го парира и не му дава възможност, това потиска съзнанието му и го прави безучастно към собствената му съдба. Не му го причинявайте.

Затвореност, потискане на емоции

Отново става дума за общуването между родител и дете. Важна е тази част от комуникацията, в която не само изслушвате детето, но и го подкрепяте да изразява емоциите си. Не ги спирайте с изрази като „Стига си хленчил“, „Престани да се оплакваш“. Разберете, че всяко дете изживява случките в живота си индивидуално и някои преминават през тежките моменти със сила, докато други имат нужда от повече подкрепа. Липсата на адекватна родителска реакция може да доведе след години до затвореност на порасналото дете и непрекъснато потискане на емоции, което е патология.

Депресия, чувство за вина

Честото натякване от страна на родителите какво са жертвали в името на децата си, потиска детското съзнание. То израства с мисълта, че заради него родителите му, най-големите авторитети в живота му, са се лишили от множество приятни неща. Тази вина може да го преследва цял живот и да се отрази на самочувствието му, да доведе до тежки депресивни състояния.


Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
е ( преди 3 години )
При джендърите няма такива проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време