Семейство

10 житейски урока, които ни дават нашите бащи

Формират мирогледа ни, изграждат личността ни

15.06.2017г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Бащите са особено важна част от живота на едно дете, на една личност, на един изграден и завършен разумен възрастен. Нашите бащи ни учат на много неща в живота, понякога съзнателно, понякога без да разбират докрай колко важна роля играят за изграждането на мирогледа ни.

Бащата е там, за да бъде стената, на която да се опрем, когато ни е страх или когато усещаме, че ще паднем с всичка сила.

Бащата е там до нас, когато някой разбие сърцето ни или не виждаме път напред.

Бащата е там, когато никой друг не желае да върви редом с нас. Но той ще остане с нас завинаги по пътя. Бащите ни са като планини, в чиито вечни скални склонове можем да намерим заслон и подкрепа.

Често не си даваме сметка на какви уроци ни учат бащите. Чак когато пораснем осъзнаваме, че дори малките ситуации, през които сме преминали заедно са формирали съзнанието ни по удивителен и уникален за нас начин.

Кои са 10-те най-важни урока, на които нашите бащи ни учат?

1. Търпението е истинска ценност.

2. Трябва да се потрудиш здраво за нещата, които си струват и които са истински ценни за теб.

3. Но не забравяй да спреш за момент, да се огледаш, да обърнеш внимание на малките неща в живота – как ухае сутрешното кафе, как се усмихват най-близките ти хора, какво усещаш, когато сутрешното слънце докосне лицето ти.

4. Защо да плащаш на някого да свърши нещо вместо теб, когато можеш да го направиш сам? Нашите бащи непрекъснато ни учат как сами можем да опитаме да решим проблемите си. Те се хващат да поправят разни неща вкъщи, с което ни показват как първо трябва да опитаме сами, а чак след това да търсим помощ. Какво по-хубаво от това човек да може да разчита сам на себе си!

5. Бъди благодарен както за хубавите малки неща в живота, така и за големите. Те са твоят свят.

6. Щастието е избор, който правим всеки ден.

7. Хората правят грешки и ти винаги можеш да избереш дали да простиш.

8. Времето, прекарано със семейството е безценно. Никога не забравяй това.

9. Моментът винаги е подходящ за малко шоколад!

10. Винаги можеш да се върнеш у дома, ако се почувстваш несигурен. Винаги.

Снимки: pixabay

Коментирай