Семейство

Петровден е!

Честит имен ден на Петър и Павел

29.06.2023г. / 05 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 29 юни отбелязваме светлия празник Петровден, на който Православната църква почита паметта на свети апостол Петър.

Петър, чието рождено име било Симон, произхождал от бедно рибарско семейство. Бил неук и беден, но силно вярвал в Бога. Неговият брат Андрей, пръв станал ученик на Христа и завел своя брат при Спасителя. Тогава Исус му дал името Петър, което означавало „камък“. С времето Петър станал един от любимите апостоли на Исус. Той го следвал неотлъчно до деня на неговото разпятие.

След Възнесението на Иисус, апостолът вършел много добрини, изцерения и чудеса. През 67 г. сл. Хр. Той поема към Рим. По това време Нерон извършвал жестоки гонения срещу всички, които изповядвали Христовата вяра. Петър бил осъден на смърт и бил разпнат като Исус.

Днес почитаме паметта и на друг светец – апостол Павел, който загинал заедно с апостол Петър.

На трапезата на Петровден се слага прясна пита, баница с масло и сирене, прясно сирене, ябълки – петровки, тиквеник, кутмач, ястия с петел. Според традицията на този ден се правят сборове, така познатите ни събори, правят се курбани, с много песни и танци. 

Трапезата на Петровден

Ритуалите са за предпазване от пожар, гръмотевица и град. Задължително се коли петел (по-бедните са колели пиле), първо, защото той е символ на възкресението и второ, защото той е тясно свързан с историята на апостол Петър. Когато осъждат Исус Христос на смърт, само Петър и още един ученик имали смелостта да го последват в двора на първосвещеника.

Тъй като Петър се е кълнял на своя Господ и приятел, че никога няма да го изостави, Исус му казва, че докато петелът пропее той вече три пъти ще се е отрекъл, че го познава (Лука 22:31-34). След като пропява петелът обаче Петър се сеща за думите на Исус, разкайва се и става един от най-твърдите и ревностни последователи на делото на Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Петър, Петьо, Петя, Петрана, Петруна, Пепа, Павел, Павлина, Павлета, Апостол, Камен и други.

Честит празник на всички именици!

Коментирай