Семейство

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Опитайте се да се подготвите за голямото изпитание, наречено пубертет

25.01.2018г. / 11 27ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Да живееш с тийнейджър под един покрив може да бъде истинско изпитание за всеки любящ родител. А най-забавното е как всеки си мисли, че ще се справи по-добре с буйното си подрастващо дете, отколкото близките и приятелите му. Гоооляма заблуда.

Пубертетът е сериозен процес, който се явява предизвикателство както за родителите, така и за самите тийнейджъри. Промените в тялото, хормоналните подскоци, смените в настроението, сблъсъкът с авторитета, са все неща, през които преминава всеки тийнейджър. Някои израстват пубертета сравнително леко, без големи драми, но при други деца това е много тежък период.

Ако и вие имате у дома си дете в пубертетна възраст или наближаващо тези притеснителни години, добре е да се подготвите с определени правила относно съжителството ви.

Бъдете запознати за това какво ви очаква и ще преминете заедно по-леко през това изпитание, наречено тийнейджърска възраст.

1. Не подценявайте чувствата и преживяванията им.

Дори и някои от реакциите на вашите юноши да ви се струват детински, наивни и лекомислени, възпрете се преди да критикувате сериозно. Спомнете си вашата собствена инфантилност, когато бяхте в пубертета. Проявете благосклонност и стъпете в техните обувки. Те ще оценят усилията ви, бъдете сигурни.

5 качества, които всеки родител трябва да запази в себе си

2. Определете правила, които да важат за всички тийнейджъри у дома, независимо от техния пол.

Един от големите проблеми, с които се сблъскват пуберите е, че техните родители мерят с двоен аршин в семейството, особено що се касае до пола на децата. За момчетата е позволено нещо, което за момичетата не е, и обратното. Това фрустрира децата, кара ги да се озлобят, не само към вас, но и към своя брат или сестра. Не го допускайте. Постарайте се правилата вкъщи да важат за всички, без да има дискриминация.

5 неща, които детето да каже, ако го тормозят в училище

3. Преговаряйте вечерния час, не поставяйте само един окончателен час.

Това, което много разгневява тийнейджърите е вечерният час. Нормално е, и ние сме били на тяхната възраст, искали сме да стоим до късно с приятели, да се забавляваме. Не бъдете прекалено строги в това отношение, не повтаряйте грешките на вашите родители. Съгласувайте вечерния час според събитието, на което вашият тийнейджър иска да отиде. Едно е да се разхожда из квартала с приятели и да определите по-ранен час за прибиране, съвсем друго е, ако е поканен/а на рожден ден на приятел. Нормално е да остане повече от обикновено. Този ваш жест ще бъде оценен, бъдете сигурни.

4. Включвайте ги в домашните задължения.

Някои родители застават на позицията, че мястото на децата не е в кухнята да сервират или да мият чинии, и не им възлагат такива задачи. Но тяхната помощ е добре дошла както за ваше собствено облекчение, така и за тяхното израстване като отговорни личности.

Лесно е да си „мързелива“ майка със самостоятелно дете

5. Дайте им възможност да изразят себе си.

Това не означава да изрисуват стените на стаята си в готик сцени, но пък и не бива да им забранявате тотално да изразяват личността си у дома. Намерете начин, който устройва и двете страни и дава възможност на вашето подрастващо дете да покаже какво го вълнува в настоящия момент и да го демонстрира свободно.

6. Доверете се на инстинкта си относно приятелите на вашето дете.

Вие имате житейския опит, който ще ви помогне да оцените подходящите приятелства за вашите деца. Това не означава обаче да им забранявате тотално дружбата с определени деца, а по-скоро да контролирате връзките и да наблюдавате тяхното развитие. Не се предоверявайте на детето си, то все още няма изградени механизми да оцени кое приятелство може да му повлияе негативно. Но не бъдете непреклонни, защото така ще фрустрирате детето и ще го подтикнете да прави някои неща напук на вас.

20 стъпки, с които детето да е успешно в училище

7. Поддържайте добър контакт с учителите им.

В училище децата ни прекарват между 7 и 10 часа дневно. Това е сериозна времева част от живота им и е неизбежно да ги формира като личности. За да бъдете наясно какво се случва и да можете да предотвратите навреме опасни ситуации, постарайте се да сте в контакт с учителите на детето.

8. Взимайте участие в техните интереси и хобита.

За да се сближите със своя вечно гневен и сърдит тийнейджър у дома, използвайте възможността и проявете интерес към неговите хобита. Проучете как да участвате активно към някой от неговите/нейните интереси. Дори и да не харесвате музиката, която слуша например, разпитайте го за нея, какво му допада, защо я слуша, как е създадена любимата му група. Не игнорирайте техните интереси, само защото не съвпадат с вашите. Показвайте уважение, за да получите обратното в замяна.

Знаци, че детето ви носи стара душа

9. Не поправяйте всички техни грешки.

Когато вашият тийнейджър направи грешка, оставете го да поеме отговорността за нея, не се опитвайте да прикривате или да решавате всичко вместо него. По-добрата реакция е да му дадете съвет как да се справи с проблемната ситуация, наместо да я решавате вместо него. Това ще ви донесе само негативи в бъдеще и дори да му помагате в настоящия момент, не му правите добро.

10. Бъдете откровени с тях.

Децата имат радар за лъжата и ненавиждат измамата. Постарайте се да говорите с тях честно и истинно. Ако темите, които изникват или проблемите ви се струват неудобни за обяснение пред тях, помислете за деликатен начин да поговорите. Но не и да лъжете, защото те усещат и това ваше действие ще се обърне срещу вас много бързо под формата на гняв и дори омраза от тяхна страна.

Коментирай