Семейство

Баби и дядовци, които гледат внуци, живеят по-дълго

Науката го доказва

05.09.2018г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отглеждането на деца не е лесна задача за нито един родител. Понякога е необходима помощ, особено ако родителите са заети. Пък и поне веднъж седмично двойките с деца имат нужда да отделят време само за себе си. Тогава на помощ идват бабите и дядовците

Не само че вашите родители са най-добрият вариант за вас и за децата ви, но предоставянето на възможността да гледат внуци е и най-доброто, което можете да направите за тяхното здраве.

20 неща, за които да благодарим на баба

Ново изследване доказва, че бабите и дядовците, които редовно отделят време на своите любими внуци, живеят по-дълго.

Проучването е отразено в Evolution and Human Behavior. Изследователите се уповават на резултатите от берлинско проучване, изследващо застаряването на населението. Данните обхващат период от 20 години. Разгледани са здравните досиета на над 500 пациенти на възраст над 70 години.

Оказва се, че онези, които се грижат по-често за своите внуци, имат до 37% по-висок шанс да доживеят дълбоки старини.

Свързани статии

Уроци, които да научим от бабите си

Според учени от клиниката в Кливланд съществува връзка между отдаването на грижи към децата и редуцирането на стреса, водещ до по-висок риск от преждевременна смъртност.

Колкото по-дълго бабите и дядовците се грижат за малките си наследници, толкова по-малко стрес се натрупва в организма им, а както е известно, стресът причинява сериозни заболявания като сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет – всичките свързани с повишен риск за живота в напреднала възраст.

И това не е всичко. Учените установили, че не само кръвта играе важна роля. Възрастните хора, които се грижели за чужди деца, изпитвали подобни ползи за здравето от даването на грижа.

Коментирай