Трапезата на Андреевден

10 рецепти за Андреевден

2021-11-22 05:04:00 | Михаела Лазарова

На 30 ноември отбелязваме още един голям зимен празник – Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чиито господар е Свети Андрей.

Според народните вярвания от днес денят започва да расте, колкото едно царевично (просено, житно и т. н.) зърно. Ето защо според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.

За да се подготвите за празника, споделяме 10 постни рецепти за Андреевден, като още кулинарни предложения може да намерите в готварската ни рубрика.

Селски боб със зеленчуци

Кисело зеле с ориз на фурна

Царевични хлебчета с маслини

Варено жито

Зимна салата с боб и царевица

Зеленчукова супа с кисело зеле

Задушени гъби с ориз

Бърза зимна салата

Яхния от картофи с нахут

Булгур със сушени плодове и орехи