Семейство

Ефектът на Пигмалион – нищо в живота ни не е случайно

Как да предизвикаме положителните събития

14.11.2018г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Знаете ли, че нагласата и очакванията ни към определен резултат, увеличават вероятността да се случи. Това означава, че нещата, които ни се случват, не са просто случайност, а ние сме отговорни за тях.

Изненадващо е, че не е нужно много, за да повлияем на нашия начин на мислене. Така например в изследване, в което са участвали възрастни хора, на една част от групата е било казано, че паметта се влошава с възрастта. Тази група показала по-ниски резултати на тестовете. Но защо?

15 забавни мъдрости от Чудомир

Чували ли сте за ефекта на Пигмалион? Ефектът на Пигмалион (който е потвърден от редица психолози) е самоизпълняващо се „пророчество“, което действа като кръгов механизъм и може да бъде както отрицателно, така и положително.

Как действа кръговият механизъм?

1. Вярванията на други хора за нас, влияят върху действията им към нас.

2. Действията им към нас влияят и утвърждават нашите убеждения за нас самите.

3. Нашите вярвания за себе си, влияят върху действията ни към другите.

4. Действията ни към другите влияят върху убежденията на другите хора за нас.

И после обратно към 1.

Свързани статии

Този кръгов механизъм може да бъде повлиян на всички четири етапа, но ефектът на Пигмалион се фокусира върху резултата от очакванията на други хора и как механизмът засилва ефекта от тези очаквания.

Така например, ако някой ви каже неколкократно, че не можете да се справите с нещо, че ще се провалите, че ще напълнеете, ще се пропиете, много вероятно е вашата нагласа да се промени в отрицателна посока, което увеличава вероятността да се провалите. И обратно, положителните вярвания, думи и действия, могат да ни отведат към успеха.

Коментирай