Семейство

Свекървата ще ви гостува за празниците – как да се справите?

10 начина да устоите на напрежението

21.12.2018г. / 08 16ч.
Илияна Николова
Кадър от филма "Свекървище". Снимка: Outnow.ch

Кадър от филма "Свекървище". Снимка: Outnow.ch

Свекърва ви пристига за Коледа. Нервите ви започват да се стягат, а тя все още не е казала нищо. Напрежението расте и вече се усеща във въздуха. Знаете, че е въпрос на време някоя от вас да избухне. Не и ако сте от късметлийките, които се разбират по-добре със свекървите си, отколкото със собствените си майки.

Само при мисълта, че свекърва ви ще дойде и ще трябва да прекарате време с нея, започва да ви обзема тревожност. Знаете, че ще намери кусур на нещата, които сте приготвили. Няма да ѝ допадне напълно украсата, която сте направили. Не дай си боже да открие непочистено местенце в дома – ще се постарае да го изтъкне пред сина си.

Как да неутрализирате свекървата по празниците

Ако всичко това ви звучи познато, значи имате нужда от няколко съвета за това как да се справите със свекървата по празниците, така че настроението да не се помрачава.

1. Внимателно подберете битките си.

Предварително си помислете за кои неща си заслужава да спорите и да не се съгласявате със свекърва си, и за кои не. Ако се впуснете в люта битка за всичко, което тя каже или направи, провалът на празничното настроение е в кърпа вързан. Затова си набележете опорни точки, за които не сте склонни да отстъпвате и отстоявайте само тях. Останалото пуснете покрай ушите.

2. Не прекалявайте с алкохола.

Колкото и да ви се иска да гаврътнете набързо няколко чаши вино, за да отпуснете напрежението, не допускайте тази грешка. Малко алкохол в повече може да ви изиграе лоша шега.

3. Планирайте деня.

Направете програма, която да включи всички членове на семейството в подготовката за празника, включително свекърва ви. Когато сте заети с приготовления и всеки има своите задачки, ще имате по-малко време за разправии.

4. Помолете партньора си за помощ.

В крайна сметка той е син на свекърва ви. Само той може да я накара да се държи по-внимателно с вас и само той може да балансира настроението.

5. Но не го молете да взима страна.

Би било грешка, ако заставите съпруга си да взима задължително вашата страна в конфликтите ви с майка му. Това е труден избор, който не всеки син би искал да прави, а и не е редно. Поговорете с него, за да ви помогне, но не и да заема задължително вашата страна.

Как да защитите брака си от зла свекърва

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
анонимна ( преди 5 години )
дрън-дрън, по-добре да се сложи на мястото и и да не се обажда много-много, защото в противен случай, ако е зла, ще се качи на главата ви и с брака ви е свършено....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар