Семейство

10 урока за живота, на които е добре да научим децата

Преди да навършат 10 години

23.08.2019г. / 11 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш родител не е толкова сложно, но и не е никак просто. То е предизвикателство, което ни подлага на изпитания всеки ден. Всеки от нас прави това, което смята, че е най-добро за детето му и се надява да е прав. Понякога обаче не вреди да погледнем към мнението на специалистите, а именно – психолозите и техните препоръки. В днешната статия ще разгледаме именно някои от техните съвети за житейски уроци, които е добре да предадем на децата, преди да навършат 10 години.

Добротата е едно от най-важните „постижения“. Да, всеки родител мечтае неговото дете да бъде невероятно умно, надарено с множество таланти, да е възпитано, мило, учтиво, успешно. Но това, което е най-ценно за оформянето и развитието на личността и особено при малките деца е да разберат, че да бъдеш добър е ценност номер едно. Че значение имат не толкова покупките, предметите, финансовите средства, тъй като те могат да бъдат много временни и преходни, но добротата в мислите и действията е ценността, която си заслужава да се съхрани във всяко едно дете.

Любов има за всички. Един от най-важните и значими уроци, на които можем да научим децата е, че любовта е навсякъде около нас и има за всички. Особено важно е, ако във вашето семейство има повече от едно дете и ревността между децата е неизбежна. От значение е да се постараете децата да не усещат разлика в отношението и да чувстват вашата любов, да знаят, че тя е към всички тях.

>> 10 родителски стратегии за отглеждане на успешни деца <<

Тялото е красиво, както и всичко, свързано с него. Разговорите, свързани с тялото ни, със здравето, с красотата на нашето същество, са изключително важни и ценни, не ги пропускайте в общуването с детето си. Постарайте се то да разбере и почувства колко е красиво неговото тяло и всичко, свързано с него. Да го обича и да се грижи за него.

Грижа за тялото. Един от безспорно най-важните уроци, които всяко дете трябва да научи преди да е навършило 10 години – да се грижи добре за своето тяло.

Че никога не е само. Важно е детето да знае и да усеща, че вие сте винаги с него, че може да разчита на вас, дори и да не сте с него в дадена ситуация.

>> На какво една майка трябва да научи дъщеря си <<

Че е важно да споделя с другите. Един от ценните уроци е детето да разбере колко приятно и значимо е да споделя с другите, с близки, с приятели. Да споделя играчки, да споделя мисли, идеи, желания. Най-лесно се научава, когато вие самите демонстрирате щедрост в отношенията си с другите – децата усещат и дори несъзнателно започват да следват примера на своя най-голям авторитет, родителят.

Да казва „Не“ понякога е съвсем нормално. Важно е да знаят, че е в реда на нещата и е съвсем естествено да отстояват мнението си и желанията си. И че думата „Не“ не е забранена, но трябва да се използва в общуването разумно. Важно е да разберат, че да казват „Да“ винаги, за да се харесат на приятелчетата си, не им върши добра услуга и понякога „Не“ е по-правилният отговор.

>> Доминиращата майка – как се отразява на психиката на детето <<

Че е важно да уважава родителите си, защото те го обичат и правят всичко за него, водени от любов.

Че е обичано, независимо от всичко. Може би най-важният урок за всяко дете и за всяка личност.

>> 4 неща, които задължително да казваме на децата си <<

Снимка: iStock

Коментирай