Семейство

5 подхода да направим детето по-креативно

Малък творчески гений

15.07.2019г. / 09 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Креативността и оригиналното мислене играят огромна роля в човешкия живот. Те могат да го променят, да го направят великолепен, да го изпълнят със смисъл и невероятни постижения. А кой родител не желае най-доброто за детето си, най-вече интересен и вълнуващ живот? Креативното мислене, творческият дух могат само да са от полза в живота ни и затова би било прекрасно, ако можем да насърчим децата да разкрият природата си на творчески и креативен малък гений. Ето няколко съвета как да го направите:

Бъдете креативни

Промяната за едно дете винаги започва с примера, който родителите му дават. Ако вие също проявявате креативност, имате интересни хобита и често излизате от рамките на традиционното, толкова по-вероятно е и детето да постъпва така, или поне да се опитва. Затова бъдете креативни и това настроение ще завладее и децата ви.

>> Забавни уроци по рисуване за малки и големи <<

Фокуси

Гледайте магически филми с децата. Вълшебствата и фокусите в подобни филми се отразяват много вдъхновяващо на малките. Резултатите от един любопитен експеримент, в който деца е трябвало да гледат определен 15-минутен клип от „Хари Потър и философския камък“ с магически сцени, показали, че децата били по-креативни в следващите няколко дни. В допълнение към филмите можете да подарите на детето и сет за фокусници, с който да се упражнява у дома, а защо не и да измисли свои магически трикове.

>> 4 етапа за възпитание на децата според тибетците <<

Танцувайте

В скорошен експеримент, пише Theconversation.com, на една група от деца са показвани рутинни танцови движения на поп песни, докато друга група от деца е била инструктирана да импровизира с танците, като например да мисли за всички възможни и различни начини да танцуват с ръцете си. Децата, които е трябвало да импровизират са демонстрирали по-оригинални идеи на тестове за креативност в сравнение с децата, които са учили рутинни танцови движения. Изводът е: танцувайте по-често с децата си. Освободете се от задръжките, пуснете музиката и се развихрете.

>> 5 занимания за децата за лятната ваканция, които развиват ума <<

Дайте свобода

Ограничете забраните и спрете постоянно да казвате на децата какво да правят. Насочвайте ги, подкрепяйте ги и ги поощрявайте. Множество изследвания в областта показват, че родителите, които имат твърде високо ниво на изисквания спрямо децата си, потискат тяхната креативност и те не успяват да се изявят. Именно притиснати от големите очаквания и високи критерии на родителите си, децата често се провалят в опитите си да постигнат чужди цели.
Освободете се от прекалените амбиции и по-скоро насочете енергията на детето в креативни занимания.

>> Как да стана писател – 6 начина да окуражите детето да пише <<

Приложения, които ги развиват

Много родители изпитват притеснение, че детето им прекарва прекалено много време пред екрана, било то компютър, таблет или телефон. Родителите се тревожат, че сърфирането в мрежата, както и игрите не дават възможност на децата да развиват въображение и креативност. Донякъде тези притеснения са основателни и е необходимо да се лимитира престоят пред екрана, но не и да се забранява. Все пак, всички сме наясно, че днешните деца са тъчскрийн поколение, което е родено и израснало с развитите технологии. Въпросът е как да развием креативността на децата посредством модерните устройства? Като им дадете възможност да играят на приложения, които им позволяват да се изявят. Поощрете ги да използват приложения, с които се пише, рисува, чертае, оцветява, колажира, създава се музика. Насърчете го да използва устройствата за подобни занимания, които стимулират неговата креативна страна.

>> 3 стъпки за повишаване на креативността на децата <<

Коментирай