Семейство

7 детски книги от български автори, подходящи за лятната ваканция

Стимулирайте децата да четат като им предложите интересни и вълнуващи книги от български писатели

11.07.2019г. / 12 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятната ваканция е прекрасно време да се насладим на книгите и приказните истории. Ако искате да изненадате детето с нова интересна книга, от сайта Az-deteto.bg препоръчват няколко любопитни заглавия от български автори. Вижте кои са те.

„Роботски приключения – книга 1: Роботът Чапек на планетата с трите слънца“ от Марин Трошанов, Петър Станимиров, Антон Стайков

Скъпи приятели, Затегнахте ли коланите? Излитаме на пътешествие в необятния Космос. Роботът Чапек ще ни заведе на чудната планета с три слънца. Ще ловим трикраки врани и тръбоклюн опашат мисирник. Ще свирим на барабан от кожа на пъпчив тъпоглав броненосец. Ще си направим извънземна библиотека. Ще се борим с триглавата Химера и ще търсим джинове в пустинята. Не ви е страх? Да започваме!

>> 17 признака, че детето ви може да е гений <<

„Кало Змея“ от Милен Хальов

Има едно непростимо провинение, когато героите ти са деца – да звучат като „измислени от възрастен“. Милен Хальов знае какво прави – героите му са живи и достоверни. Подканят те да си вържеш здраво маратонките и да ги последваш над панелките на Румица! Наглед Кало е съвсем обикновено момче – не обича особено залягането над уроците и гледа винаги да се измъкне и да тича след топката. Там, на игрището, е в свои води и може съвсем сам да победи цял отбор надъхани противници. И то като сдържа това, което носи в себе си по рождение. Защото Кало всъщност е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна. Животът на Кало Змея тече привидно мирно и тихо, целта на момчето е другите да не разкрият тайната му. Но скоро всичко ще се промени – с появата на коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му, и на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият неземни тайни. Какво всъщност се е случило с баща му? Какво представлява организацията „Дънгори“ и защо Кало ѝ е толкова нужен? Може ли някой да се пребори с опасните караконджули, страховитите устрели и омайните самодиви? Над Кало и неговите близки е надвиснала огромна опасност. Той трябва да овладее силите си, за да спаси хората, които обича, но и трябва да запази човешкото в себе си в името на доброто.

>> 10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца <<

„Сбогом дневнико“ от Ненко Генов

Е, това е краят... Щом този дневник е в ръцете ти, значи ме е сполетяло нещо ужасно. Явно родителите ми са разбрали, че загубих чисто новия си суперскъп телефон, и са ме заточили на доживотна каторга. Само че аз не съм виновен за нищо от случилото се! Честна дума! Просто животът е несправедлив и аз станах жертва на обстоятелствата. Нека моята тъжна съдба на многострадален ученик ти послужи за пример, че човек не знае какво може да му се стовари на главата.

>> Занимания за децата през лятната ваканция, които развиват ума <<

„Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“ от Жени Лечева

Приключения, опасности, вълшебства, скрити съкровища... – с всичко това ще се срещнат Константин и неговите приятели, които най-неочаквано се отправят на вълнуващо, но и опасно приключение в навечерието на Коледа. Какви тайни крият Еленовите пътеки в необятната Северна планина? Ще успеят ли да разгадаят посланието на изгубената пиратска карта? И защо е толкова важно да открият навреме вълшебния сандък на джуджето Так, откраднат от пиратите? На пръв поглед всички в този приказен роман са ни познати – елфи, джуджета, елени, разбойници. Но историята е озарена от Константин и способността му да съживява всички тези герои като им дава имена. Това е Тайнственият ключ – да наричаш вълшебствата и те да се сбъдват. И не само по Коледа, защото до Косьо винаги ще бъдат хората, които го обичат и вярват в неговата сила да мечтае и съпреживява чудесата. „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“ е книга, която разкрива на децата съкровищницата на мечтите и тяхното сбъдване, това е роман за любовта, истинското приятелство, за магията на чудесата, които могат да ни следват не само в приказките, но и в реалния живот, стига да не се отказваме от тях.

Коментирай