Семейство

5 стратегии да научим детето на целеустременост и упоритост

Как да вдъхновим децата, че не бива да се отказват от мечтите и желанията си

30.07.2019г. / 15 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Мнозина от родителите навярно се притесняват, че детето им не е достатъчно целеустремено, липсват му качества като упоритост и настойчивост и търсят начини да стимулират появата им. За да се формират подобни характеристики в детето е необходимо да проявите търпение и да работите в посока да го вдъхновите, без да го карате насила да се променя. Да насърчим детето да бъде по-смело, по-свободно да изразява себе си и да отстоява вижданията си не е толкова лесна задача, особено ако детето е по-интровертно. Но има начини и стратегии, чрез които да се опитаме. Ще ви запознаем с някои от тях.

Започнете с нещо съвсем малко.

Не стартирайте процеса с амбициозни и големи задачи за детето, а напротив, тръгнете от нещо малко като изпълнение. Поставете му някоя дребна, забавна задачка с кратък срок за постигане. Да направи макет на самолет например или да подреди къщата за кукли, да подреди интересен пъзел. Важното в задачата е да зададете срок, не много дълъг, но достатъчен за изпълнение, без много време за разсейване. Малките цели, които поставяме на децата постилат пътя за разполагане на по-големи и важни цели.

>> Финансови уроци за деца от всички възрасти <<

Дайте му възможност да избира целите си.

Колкото и да ни се иска да направляваме посоката на желанията на децата, в един момент е редно да им дадем възможност да се изявят. Нека детето предложи задача или зададе цел, която би искало да постигне. Ако това е да кара скейтборд например, макар и да изпитвате огромно притеснение дали няма да се нарани, прикрийте страха си, за да не му го прехвърлите и се опитайте да го подкрепите.

>> 5 неща, които децата научават от родителския пример, не от думите <<

Покажете как става.

Възрастните имаме много повече опит с целеполагането и процесите, които съставляват осъществяването на някакъв план или задача. За да помогнете на детето да разбере как се случва този процес, покажете му. Обяснете му как вие си поставяте дадена задача и какви стъпки предприемате, за да я реализирате. Постарайте се да му обясните механизма, както и колко време е необходимо, за да се случи заложената цел. Подчертайте, че е наложително да се работи отдадено за нейното изпълнение, както и че по пътя на нейното случване има редица предизвикателства, но успехът е толкова сладък и изкусителен, че всички усилия си заслужават, все пак.

>> Необичайни знаци, че детето ви е надарено <<

Не му спестявайте истината.

Децата често не могат да разберат колко трудно е всъщност да се постигне дадена цел, и много бързо се обезкуражават, когато не им се получи добре дадено занимание. Например, ако детето ви иска да се научи да свири на китара, вие следва да го окуражите, но и да бъдете реалисти. Посочете му предизвикателствата в това начинание и подчертайте, че е необходимо себеотдаване, ако иска да получи добри резултати и наистина да се научи да свири. Идеята не е да направите целта твърде страшна, но да покажете, че е необходимо да се вложи сериозно старание. За вдъхновение може да му разкажете истории на известни личности, които от деца са се занимавали със съответното хоби и благодарение на усилията и старанието си са успели да направят кариера.

>> Как музикалните уроци развиват децата <<

Помогнете му в съставянето на план.

Ако детето ви сподели, че иска да спечели състезание по даден предмет, спорт или друго хоби, вие сте човекът, който може да му помогне да изработи план със стъпки за постигането на тази цел. През времето обаче не забравяйте да проверявате как върви планът за изпълнение, за да поддържа детето фокус върху задачата.

>> Как да стана писател – 6 начина да окуражите детето да пише <<

Снимки: iStock

Коментирай