Семейство

8 кулинарни съвета от готвачи на ресторанти Michelin

Принципи на ресторантите със звезди Michelin, които да пробвате във вашата кухня

12.08.2019г. / 16 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Харесваме вкусните ястия, които са поднесени и с красива визия. Хубавото е, че сме заобиколени от много информация, която може да ни е полезна и да ни направи още по-добри готвачи в нашата кухня. Днес споделяме с вас няколко съвета от готвачите в ресторанти със звезди Michelin. Готвенето може да бъде удоволствие.

Експериментирайте с микс от аромати

Готвачите на Michelin получават звездите си, включително заради смелостта си да експериментират с комбинации от продукти, които никой не е правил преди това. Разбира се, ако сте решили да се пробвате в това, добре е да следите различни образователни видеоклипове, да четете готварски книги, които описват основните принципи на вкусовата съвместимост. Започнете с нестандартни, но доказани комбинации.

Така например, месо, пилешко, бекон, хайвер, тестени изделия, се комбинират добре с шоколад; пробвайте круша с горчица, агнешко с аншоа, портокал с маслини, пъпеш с прошуто, зеленчукова салата и ароматизирано сирене с ягоди.

Храни за вечеря, подходящи за отслабване

Преди да сложите подправките към ястието – загрейте ги

Този трик разкрива вкуса на много подправки, правейки го по-наситен. В сух тиган или пък с малко мазнина, всичко зависи от това какво ще готвите, просто се слагат подправките за 1 – 2 минути, за да отворят ароматите си.

5 любими звездни рецепти

Следвайте принципа „mise en place“

Друг съвет, който всеки готвач не само в ресторант със звезди Michelin би ви дал, е да следвате този принцип. На езика на кулинарите това означава, на плота, на който ще готвите да си подготвите всички необходими подправки, съдове, уреди, дъски. Това ще улесни и прецизира вашето готвене.

Мариновайте всичко, което се маринова

Хубавата марината прави текстурата по-хубава, сочна и придава на ястията повече нюанси от вкусове. Така например, ако обичате червено цвекло може да го мариновате в зехтин, сол и кориандър. Готвачите мариноват и месо, зеленчуци, плодове, гъби, тофу, риба, морски дарове.

Рецептите на баба

„Почистете“ тигана и направете вкусен сос

Когато приготвяме месо в тигана то отделя допълнителна мазнина, която се смесва с подправките, които сме добавили. Изваждайки месото от тигана в него остават всичките тези мазнини и аромати, от които се получава чудесен сос. За да си приготвите такъв отделете със супена лъжица излишната мазнина, ако е много повече. Може да добавите вино, още малко масло или бульон. Оставете да се редуцира гъстотата и сервирайте като сос към ястието.

Паста с гъби, сметана и чесън по рецепта на Джейми Оливър

Използвайте правилните съдове и прибори за готвене

Това са достатъчно дълбоки съдове, правилните дъски за рязане, много добре наточени ножове, таймери, термометри, които улесняват готвенето и разбира се са правило в ресторантите със звезди на Michelin. Така например, ползвайте метални щипки, за да обърнете месото в тигана, вместо с вилица. Така месото се запазва сочно.

Запечена паста по рецепта на Дженаро Конталдо

Гответе със сезонни продукти

Това е един от основните принципи на всеки уважаващ себе си ресторант. А в ресторантите Michelin продуктите много често са не само сезонни, но и от местни производители.

Гответе със субпродукти

В тази група влизат черен дроб, бъбреци, език, мозък, сърце, черва, крака, уши и други. Разбира се, не всеки обича да консумира карантии, но ако сте сред любителите им, опитайте да ги включите в приготвянето на по-интересни ястия.

Коментирай
Свободно време