Семейство

6 неща, за които не дължите извинения на никого

Не бива да се срамувате от тях

23.10.2019г. / 11 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според проучване, срамът играе важна роля в човешката биология още от хилядолетия. В наши дни той се смята по-скоро като нещо, което ни пречи да бъдем себе си, да се гордеем със себе си и да постигаме себе си.

За какво не бива да се срамувате и извинявате?

За това, че поставяте себе си на първо място

Няма как да бъдете полезни на хората край вас, ако не се грижите добре за себе си. Направете вашето Аз приоритет, без да се срамувате и да чувствате необходимост да се извинявате. Когато се грижите за собственото си благополучие, ще бъдете в много по-добра позиция да се грижите и за любимите ви хора.

3 формули за щастие, предложени от психолози

За вашите слабости

Всеки човек има своите силни и слаби страни. Хубаво е да развиваме едните, но да не се срамуваме от другите. Фокусирането върху несигурността само пречи. Разбира се винаги ще има хора, които ще се опитат да ви наранят, напомняйки за слабостите ви и подминавайки вашите добри страни. Прегърнете несъвършенствата си. В даден момент може да се окаже, че са ви полезни.

За партньорите ви в любовта

Колко пъти ви се е случвало близки, приятели, да не одобряват любимия ви човек? Това ви наранява, може би и донякъде отдалечава от тях или пък от партньора. Не забравяйте, че интимният ви живот си е ваша работа. Личното ви щастие зависи само и единствено от вашите избори.

10 урока на Буда за щастието

За вашата чувствителност и емоции

Емоциите са необикновено нещо, което ни прави уникални, различни един от друг. Понякога се случва те да ни водят и ние да изгубим контрол над тях. Но те са нещо, за което не бива да се извиняваме, когато плачем от радост, тъга, когато се смеем с пълно гърло, когато крещим, за да изхвърлим отрицателните мисли. Емоциите са това, което ако използваме правилно може да ни направи емпатични, любящи истински. Не може да очакваме другите да чувстват като нас, но не бива и да се оставяме да ни критикуват за нашите усещания.

Свързани статии

За избора на работа

Всеки труд е достоен за уважение. Винаги ще има хора край вас, които ще се опитат да ви принизят, опитвайки се да изпъкнат. Точно затова светът е уникален, защото всички сме различни и допринасяме с нещо за неговото развитие. Не бива да се сравнявате с другите и да се срамувате за избора ви на работа.

За това, че искате повече от живота

Едно от най-важните неща е да благодарим всеки ден за хубавото, което ни се е случило, като ароматното кафе, слънцето, срещата с приятели... Нашите мисли определят и това колко и какво искаме от живота си. Ако вие сте позитивни, виждате хубавата страна на живота и следвате смело мечтите си, не дължите обяснение на никого. Това е вашият път в живота, вашият избор.

Снимка: iStock

Коментирай