Семейство

Историята на Лука, осиновил Алба, след като 20 семейства я отхвърлят

Детенцето се ражда със синдром на Даун, заради което майка й я изоставя

28.11.2019г. / 14 47ч.
Мария Дуковска
Снимка: Instagram/Luca Trapanese

Снимка: Instagram/Luca Trapanese

Всекидневно ни залива поток от тъжни и мрачни новини, като често чуваме историите на изоставени деца, самотни и без семейство. Днешната ни история обаче е различна. Тя е от тези истории, които ни връщат вярата в доброто и ни напомнят, че мисията ни на този свят е преди всичко останало да обичаме.

Запознайте се с Лука и Алба, едно различно италианско семейство, но много щастливо и истински вдъхновяващо.

 

 

Алба се ражда със синдром на Даун, което става причина биологичната ѝ майка да я остави за осиновяване. Освен майката на Алба, още 20 семейства, кандидатстващи за осиновяване, отхвърлят момиченцето и не пожелават да я приемат. Съдбата на Алба може би щеше да е много тъжна и обезверяваща, ако не се беше появил Лука Трапанезе. Италианецът е хомосексуален, без връзка, а социалните служби в Италия не дават възможност на хомосексуален без партньор да осиновява. Но в случая на Лука и Алба социалните решават да направят изключение и момиченцето бива осиновено от Трапанезе. Това се случва през 2017-а, когато Алба е бебенце на едва 13 дни, но вече отхвърлена от 20 осиновители.

 

 

Според репортаж на BBC 41-годишният Лука публикува книга, посветена на неговия път да стане баща на Алба, момиченцето със синдром на Даун.

 

 

В радиоинтервю Трапанезе разказва, че неговият случай е специален, тъй като „разрушава стереотипи за бащинството, религията и семейството.“

Самият Лука от години работи в центрове за грижа за хора със специални потребности и признава, че винаги е искал да бъде баща. Това е и причината да подаде документи за осиновяването на Алба, макар да няма партньор до себе си.

 

 

В Италия осиновяванията от хомосексуални и самотни родители са изключително сложни, което прави историята на Лука и Алба невероятна и най-вече щастлива.

Според BBC Алба е слънчево дете, което обича да играе, да танцува и се радва на компанията на другите.

 

 

Коментирай