Семейство

Съветите на МОН за дистанционното обучение на учениците

От днес образованието е онлайн заради обстановката с коронавируса

16.03.2020г. / 10 25ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата, като това ще продължи поне до 29 март. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да има нулева година, а според него онлайн обучението, което започва от днес, ще обхване поне 90% от учениците.

От МОН се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.

Всяко училище има свободата да избере начина, по който това да се случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват – Уча. се, Кан Академия (Khan Academy), Office 365, G suite,  или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. Чрез онлайн дневника Школо родителите могат да получават съобщения и инструкции за протичащото дистанционно обучение.

Еднократните ръкавици - предпазват ли от заразяване с коронавирус?

МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsоft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Две от най-големите издателства обявиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-и клас напълно безплатно.

Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи са също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.

Малки промени в ежедневието, които предпазват от инфекции и зарази

Вижте какви са съветите на МОН:

  • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете. Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
  • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
  • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.
  • Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им. Насърчавайте детето да бъде активно.
  • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние. Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ, които ще започнат от 17.03.2020г. (вторник).
  • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
  • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.
Коментирай