Семейство

Паолина Петракиева: Пълноценното време, прекарано със семейството е незаменимо

Как се празнува Великден по време на пандемия

24.04.2020г. / 13 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Паолина Петракиева

Снимка: Паолина Петракиева

Кулинарията е нейната страст, а в своята страница в социалната мрежа Фейсбук Paolina Petrakieva Gourmet не спира да вдъхновява с изкусителни блюда. Отново ви срещаме с прекрасната „Мисис България Вселена 2010“ и „Missis Universe 2011“ Паолина Петракиева. Тя е носителка на редица престижни награди, не спира да бъде част от благотворителни каузи, но най-голямото ѝ постижение е семейството ѝ. Също така активно се занимава и със семейния им гурме магазин за деликатесни храни и тестени изделия (предлагат се и такива без глутен), като това нейно занимание, както ще прочетете в следващите редове, не спира да я кара да преоткрива себе си като кулинар.

Паолина Петракиева гостува за пореден път в рубриката ни „Тя, звездата“, този път, за да сподели с читателите на Az-jenata.bg как се празнува Великден по време на извънредно положение, как пандемията от коронавирус не може да попречи на това да създадем топлина и уют в дома си.

Как премина подготовката за големия християнски празник Великден?

Подготовката за най-големия християнски празник – Великден, премина в истинско вълнение и радост за децата, и в смирение, и надежда за всички нас. За нашето семейство е традиция, в тези празнични дни да бъдем вкъщи, така че единственото необичайно бе това, че не посетихме храма, съобразявайки се с правилата при извънредно положение. Тази година, боядисването на яйцата беше истинско удоволствие, тъй като мъжът ми се включи не просто с оцветяването на едно яйце, а с цял курс по украса за децата с много игри, закачки и весели моменти. Това доста ме улесни, като за мен останаха довършителните щрихи на шарените яйчица и замесването на козунаците.

Имате ли любими рецепти или кулинарни традиции, които спазвате всяка година за празника?

Любимите компоненти, които използвам за козунаците са домашен шипков мармалад, розов локум „Българска роза“, сиропирани ядки и сушени плодове. Сред любимите ми рецепти за празника са фаршированите (пълнени) яйца, които приготвям като от разрязани на две сварени яйца отделя жълтъците, а белтъците подредя като лодки. Намачканите жълтъци се смесват с една чаена лъжичка горчица, 2 супени лъжици майонеза, овкусяват се със сол, черен пипер и чесън, с която смес се пълнят лодките. Накрая цялата „флотилия“ се залива със сос от кисело мляко, майонеза, чесън и черен пипер. А след като престои известно време в хладилника, попие соса и постегне, предястието идеално допълва задължителната зелена великденска салата.

Друга практична рецепта е за козуначена торта. На третия ден от Великден, когато козунаците вече са ви поомръзнали и поизгубили пухкавия си вид, използвайте въображението си и ги начупете или нарежете в дълбок съд за кекс или друга подходяща форма. Залейте с идеално разбити 6 яйца, със захар и прясно мляко, като преди това на дъното карамелизират е захар като за крем карамел. Изпечете, обърнете формата и вече имате страхотен и сочен нов десерт.

Как поддържате добра форма в условията на извънредното положение и домашната изолация?

Освен че се превърнах в кухненски робот и върша всичко на бързи обороти, преоткрих една програма за изграждане на тялото, която следвах неотлъчно в тийнейджърските си години – „Shape your body“ на Синди Крауфорд. Вечните хитове, с които е озвучена тази фитнес гимнастика, ме мотивират и зареждат, освен че се вдъхновявам от моята любимка сред топмоделите на всички времена.

С какви занимания разнообразявате времето у дома?

Вкъщи сме голямо семейство, заедно с моите родители и баба, и никога не ни е скучно. Опитвам се да създавам строен ред и дисциплина, но в крайна сметка, децата са тези, които диктуват правилата – с техния смях и неспирни гоненици, изпълват къщата с жизнерадост и забравяме всички несгоди, играейки си с тях. Пълноценното време, прекарано със семейството е незаменимо и носи своето позабравено покрай забързаното ежедневие очарование. Книги, филми, недовършени произведения на изкуството, са все занимания, за които допреди това не съм намирала време и спокойствие.

Медена торта с маскарпоне от Паолина Петракиева

Какво успяхте да направите по време на извънредното положение, за което нямахте време преди?

Освен гореизброените занимания, намерих най-накрая време да изпробвам редица сложни рецепти, за които допреди това все нямах настройката да опитам. Установих, че по-голямата част ми се отдават с лекота и останах приятно изненадана от възможностите си. Задействахме и сладкарски цех и пекарна към магазина ни, където основните артикули са по мои домашни рецепти и изпълнение, и вече се радват на голям успех и търсене от клиентите.

Вашето пожелание към читателите, как да запазят добро настроение в извънредната за всички ситуация?

Аз, като типичен представител на зодия Козирог, може би не съм най-възторженият човек, който да вдъхва спокойствие, много съм нетърпелива и рязко меня настроенията си. Разбира се, старая се да запазвам бойния дух и самообладание в това нелеко за всички ни изпитание, но има моменти, в които се поддавам на паниката и безпокойството. За щастие, имам много верни и забавни приятели, с които взаимно се подкрепяме и за мен това е формулата на доброто настроение – да си обграден от любовта и грижата на семейството и приятелите, макар и в момента предимно виртуално. Също така, вярвам че винаги доброто побеждава и с положителни мисли, ще го поканим и задържим в душата, сърцата и мислите си. Пожелавам на всички читатели на Az-jenata.bg, да бъдат здрави и невредими, да се съхранят и емоционално, и физически, и да се молим всичко това да приключи благополучно, защото най-хубавото в живота ни тепърва предстои.

Снимки: Паолина Петракиева

Коментирай