Семейство

6 предпазни мерки преди да посетим семейството си

След отпускане на мерките ще се срещаме с повече хора, което трябва да ни кара да сме по-внимателни

12.05.2020г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Остава ден до отпадането на извънредното положение заради коронавируса. Много хора вероятно ще побързат да се върнат към нормалния си начин на живот и прекарването на време с близките и семейството си. Преди да направите това обаче, трябва да помислите за своята и тяхната сигурност и безопасност. За да продължите да сте отговорни към здравето си и това на близките ви, вземете някои предпазни мерки преди да се видите с роднини, приятели и най-близки хора.

7 места, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус

Изперете дрехите си

Вирусите и бактериите могат да полепват по дрехите, което ги прави потенциално опасни. Важно е да се перат редовно и да не се носят дрехи вкъщи, с които сте били навън и сте се докосвали до различни повърхности. Когато обаче отивате на гости у семейство или приятели, с дрехите отвън влизате в дома им, както и обратното (ако те ви дойдат на гости). Затова е много важно да изперете дрехите, с които възнамерявате да посетите близките си и да се постараете да не сядате на обществени места с тях.

Причини за появата на косопад и решения

Измерете температурата си

Не искате да заразите близките и приятелите си без да искате, нали? Тогава измервайте температурата си винаги преди да излезете и да се срещате с хора. Това ще ви помогне да разберете дали носите някаква зараза или не. Повишаването на температурата е характерно за инфекция с коронавирус, въпреки че не е задължително. Все пак тя е показател, който може да ви ориентира, ако нямате никакви други симптоми.

Проверете здравословното състояние на семейството си

Преди да посетите близките си, обадете се по телефона и се информирайте за тяхното здравословно състояние. Ако не се чувстват добре, не се срещайте с тях, а предприемете необходимите мерки. Свържете се с личния лекар на семейството и му обяснете какви са симптомите.

Опасни грешки, които да не правите след отпускане на мерките

Купете си дезинфектант спрей

Когато излизате навън е добре да носите дезинфектант в себе си. Така ще можете моментално да дезинфекцирате ръцете си, когато влезете в дома на близките си. Неволно може да докоснете нещо с мръсни ръце, затова ги напръскайте с дезинфектант и чак тогава влезте да се измиете с топла вода и сапун.

Избягвайте обществен транспорт

Ползването на обществен транспорт е удобен и евтин начин да се придвижвате, но в условията на коронавирус не е добра идея да се возите в близост до много хора в затворено пространство.

Най-мръсните неща, които сеят зарази

Помислете добре кой е във висок риск

Всеки е нетърпелив да види семейството и близките си, най-вече ако е спазвал стриктно препоръките за ограничаване разпространението на коронавируса. Важно е обаче да помислите дали някой от семейството ви не влиза в рискова група. Ако това е така, отложете срещата със семейството. Смята се, че в по-висок риск са хора над средната възраст, с придружаващи заболявания, свързани със сърдечносъдовата система, дихателните пътища, онкологични заболявания.

Еднократните ръкавици – предпазват ли от заразяване с коронавирус?

Коментирай