Семейство

Пет невероятни образователни игри за деца в предучилищна възраст

Последната година в детската градина играе ключова роля за плавния преход към училището

25.08.2020г. / 12 18ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата са най-любопитните същества на Земята. Опознавайки света около себе си, те искат да се докоснат до всичко, което ги заобикаля. Идва момент, в който този техен нестихващ интерес трябва да бъде насочен в дадена посока. Най-често това се случва около предучилищната възраст, когато децата започват да придобиват определени умения и знания. Нещо повече, именно около 5-6-годишна възраст се осъществяват и първите осъзнати социални контакти на малчуганите извън дома.

Последната година в детската градина играе ключова роля за плавния преход към училището. През тази година учители и родители съвместно се опитват да разширят кръгозора на малчуганите и да ги интегрират успешно в социума. Децата на тази възраст се научават да спазват наложените им норми, да бъдат по-самостоятелни, отколкото досега, изграждат по-добра речева култура и се откъсват постепенно от постоянното присъствие на своите родители, баби и т.н. 

Основните методи за работа с децата на тази възраст са игровите. Затова е от изключително значение какви играчки подбирате на своите малчугани. Според редица източници именно образователните игри помагат на учителите да подготвят децата за тяхната първа година в училище. Ако подобен тип занимания присъстват и удома, то тогава успехът на това начинание е гарантиран. 

Конструкторът - най-добрият приятел на детето! 

Конструкторът е универсална играчка за децата на тази възраст, с която най-вероятно и вие, и вашите родители сте си играли. Разбира се, за разлика от класическите предложения от миналото, днес на пазара можете да откриете разнообразие от най-различни конструктори и творчески играчки: 

  • Можете да се сдобиете с класически конструктори, в опаковката на които ще намерите n на брой различни части, които заедно формират дадена фигура, която най-често е показана на опаковката. Сега имате възможност да купите макет на любимата анимация на вашето дете и тя да се “появи” в стаята му - Frozen, Lego Movie, Star Wars и др.; 
  • Но наред с тях, може да откриете и такива конструктори, които са с истински миниатюрни тухлички, хоросан и инструменти, с които вашето дете ще се превърне в млад строител.

Независимо дали имате момче, или момиче, конструкторът ще допринесе за неговото развитие. Той е изключително полезен за всяко дете в предучилищна възраст, защото подобрява пространственото ориентиране и въображението, насърчава мисленето и логическите разсъждения, както и търпението, и упоритостта. 

Готови ли сте за нови открития, малки изследователи? 

Децата са много различни едно от друго, затова не бихме се наели да търсим универсално средство за забавление и обучение за всички малчугани в предучилищна възраст. Ако вашето дете проявява особен интерес към науката, откривателството и т.н., то тогава може да му купите бинокъл и/или микроскоп, работата с които определено ще се превърне в любимото му занимание. Научете го как да използва уредите и му дайте предмети, които да наблюдава или изследва. 

1,2,3...

За много деца смятането е интересно и бързо се превръща в любимо занимание. Но за много други малчугани в предучилищна възраст 2+5 изглежда наистина ужасяващо. За да превърнете смятането в игра, подарете на детето си дървена дъска за броене. Различните цветове ще помогнат за по-лесно ориентиране и запомняне от страна на детето, а възможностите за съчиняване на най-различни игри с тази дъска са безбройни. 

След 1,2,3... за пъзел помисли 

Благодарение на пъзелите, децата развиват своята фина моторика, логика и въображение. Освен класическите пъзели, чиято основна цел е подреждането на дадена картина, сега вече на разположение на родители има и най-различни образователни пъзели. Те са с цифри, азбуки, картинки на животни, геометрични фигури и всякакви други неща, с които дете на тази възраст предстои да се запознае. 

Да научим повече за света! 

Познанията за света са неизменна част от развитието на едно дете. Сега вече можете да се сдобиете с интерактивна карта на света на български и английски, която работи на батерии и ще разказва на детето ви интересни факти за цели 78 държави по света под формата на игра. Натискайки копче върху картата, детето ви ще научи за столицата, флага, говоримите езици и редица други интересни и полезни факти. Картата позволява дори да превърнете ученето на тези най-различни данни в интересно и занимателно предизвикателство за цялото семейство. 

Именно благодарение на образователните игри, децата развиват своето въображение, творчески наклонности, възможностите си за решаване на ребуси, загадки и подреждане на фигури, букви и цифри.