Семейство

Невероятната еволюция на бебешките колички

До 1950 година бебешката количка се е превърнала в задължителен атрибут на семействата с деца

12.09.2020г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Удивително е как след откриването на колелото, целият ни живот започва да се върти около превозните средства. Ако първото нещо, което ни изплува в съзнанието е колата, още нашето детство ни запознава с най-различни форми на транспорт. От колелото до количката с дистанционно, та чак до бебешката количка, в която са ни разхождали, когато сме били много малки. Затова хвърляме бърз поглед към историята и развитието им и отговаряме на въпроса:

Как така имаме толкова различни бебешки колички?

Раждането на концепцията

За начало да споменем, че не са минали и 100 години откакто количките се използват масово. Първата бебешка количка е била създадена през 1733 година от англичанина Уилям Кент. Кент, архитект по професия, е бил помолен от дука на Девъншир да създаде превозно средство, което да забавлява децата му. Англичанинът създал кош с колела, дърпан от кози или понита, за забавление на малките. Тази примитивна количка е била много нестабилна и по онова време е била често дърпана от животни.

Американецът Чарълс Бъртън през 1848 година решил да сложи дръжки на бебешките колички, за да могат родителите да разхождат бебетата си. Изобретението не е набрало популярност в Америка и Бъртън заминал за Англия, където неговата количка била бързо възприета от по-заможните англичани.

Признаци на изисканост

Много по-късно, през 1899 година се е появила количката с премахващ се кош и едва тя може да бъде считана за предшественик на днешните бебешки колички. Нейният създател е Уилям Ричардсън. За първи път колелата на количката са можели да се въртят самостоятелно, а кошът е можел да бъде поставян с гръб или с лице към родителя, който бута количката.

От 1920 година, след като изобретението му било подобрено, е започнало да се използва от по-широк кръг родители, но първоначално само от средната класа, понеже не било евтино. През този период са се появили и спирачните системи на количките. До 1950 година бебешката количка се е превърнала в задължителен атрибут на семействата с деца.

Детските колички, изработени с нови материали

През 1965 година Оуен Макларън, авиоинженер, създал за съпругата си, която често се оплаквала, че ѝ е трудно да маневрира с тежката детска количка, една по-лека – от алуминий. По този начин се решил проблемът и с транспортирането на количките от едно място на друго. Същевременно е създал и покривалото за предпазване от капризите на времето, елемент, който не е присъствал в количките дотогава.

След 1980 година индустрията на бебешките колички преживява впечатляващо развитие. Различни системи за сигурност и аксесоари са били въведени и са станали неразделна част от конструкцията на детските колички, на практика достигайки това, което откриваме на пазара днес.