Семейство

Как да не приемате нещата твърде лично

Време е да се отървем от този вреден навик

14.01.2021г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, когато чухте нещо за себе си, което ви е накарало да се чувствате тъжни, развалило е деня ви, намалило е самочувствието ви? В тези мигове се чувстваме драматично, сякаш сме обзети от тъмни облаци. Защо? Защото ние самите позволяваме това да се случи. Защото ако подминем с усмивка и продължим напред, всичко ще е различно.

Какво ни кара да приемаме нещата твърде лично и как да се отървем от този вреден навик?

Вие сте социален перфекционист

Това означава, че не можете да приемете другите да виждат вашите недостатъци или грешки. В желанието си винаги да се представяте максимално добре, всъщност вие постоянно се тревожите за мнението на хората.

Мантри за всяка зодия

Говорите зле за себе си

Може би смятате, че това е вид мотивация или пък не. Колко често си мислите или споделяте на колеги, близки, аз не съм достатъчно добър в това или доста съм мързелив, не успях в тези и тези начинания, не се справям със задачите си, мога и повече... Колко често се обвинявате за минали грешки? Важно е да имаме самокритика, но тя трябва да е градивна и да не измества положителните думи, които трябва да си казваме всеки ден, за това кои сме ние.

Страхувате се да се гордеете със себе си

Още една причина да приемате казаното по ваш адрес твърде лично е излишната скромност. Всеки има своите силни качества, победи, успехи и поводи за гордост. Говорете за тях, не се срамувайте, не се подценявайте, защото другите улавят вашата вибрация и я използват срещу вас.

Притча за щастието в нас

Не знаете как да заявявате желанията си

Повечето сме възпитани в това да не искаме, да си мълчим, че не е възпитано, че ако си нахален... В резултат се движим мълчаливо, рядко се осмеляваме да заявим мнението си, особено пък когато то е различно, за да не предизвикаме конфликт, да не си помислят другите нещо лошо за нас. Грижим се за чуждите нужди и мнение, но не и за собствения си комфорт.

Прекарвате твърде много време с неподходящите хора

Много е важно с какви хора се обграждате, защото в близките ви кръгове със сигурност има манипулативни личности – приятели, роднини, добри познати. Те уж за добро, неволно, ще се опитат да ви вменят вина, да ви накарат да се съмнявате в собствената си преценка за вас самите, да използват всеки недостатък и дори стара грешка, за да ви накарат да се чувствате зле. В резултат е възможно да приемете всичко казано и направено твърде лично.

Уроци за живота от Ошо

Как да спрете да приемате всичко лично?

1. Всеки път, когато чуете нещо за себе си, което ви кара да не се чувствате добре, си припомнете, че хората рядко правят нещата заради вас. Те ги правят заради тях самите. Въпреки че няма как да контролирате всички неща, които се говорят за вас, това което може да контролирате са вашите реакции към тях.

2. В момента, в който решите, че е време да се откъснете от „какво ще кажат другите“, ще получите усещане за облекчение и свобода.

3. Припомнете си, че начинът, по който хората се отнасят към вас, е техен проблем, как реагирате – ваш. Приемете конструктивната критика сериозно, но не лично. Слушайте и след това действайте със собствената си интуиция и мъдрост.

Свързани статии

4. Вие сте достатъчно ДОБРИ, УМНИ, СИЛНИ. Нямате нужда от други хора, които да ви валидират това колко сте ценни.

5. Ако наистина искате да подобрите самочувствието и самоуважението си, спрете да позволявате на другите да носят отговорност за тях. Спрете да позволявате на други хора да доминират над емоциите ви.

6. Ограничете до минимум контактите с хората, които ви карат да се чувствате зле. Мислете за собствения си комфорт, защото времето ни е твърде малко и ценно, за да следваме чужди морални правила и да бъдем в контакт с личности, които ни потискат, били те роднини, приятели, познати.

Коментирай