Притча за любовта

Как да я намерим

2021-02-27 20:06:00 | Михаела Лазарова

Цял живот преследваме любовта. Когато дълго време отсъства от битието ни, не спираме да си задаваме куп въпроси. Как да я намерим? Защо не идва? Преследването сякаш я възпира. В следващите редове споделяме притча за любовта, която ще ви разкрие какво е нужно, за да дойде тя в живота ни. Притчата е част от сборника „Дар от мъдреците“ – 158 притчи от всички краища на света.

В едно село живеел уважаван мъдрец. Той бил известен и извън пределите на своето родно място, защото давал много мъдри съвети. Ето защо при него идвали хора от всички краища на страната, за да потърсят помощ.

Веднъж при него дошъл един млад мъж, който изглеждал доста отчаян.

– Сподели своето нещастие, момко – подел първи мъдрецът. – Защо си толкова омърлушен?

– Тъжен съм, защото от години търся любовта, а така и не я намирам. Опитах какво ли не, за да я срещна, а просто не става. Кажи ми какво да направя, за да дойде тя най-после!

– Любовта, синко, е като пеперуда. Преследваш ли я – тя хвръква. Но седнеш ли някъде спокойно, не след дълго тя идва и каца на рамото ти.

– Учителю, това не отговаря на въпроса ми! Какво да сторя, за да се появи тя при мен?

– Няма нужда да правиш нищо. Живей живота си спокойно, наслаждавай му се, без да мислиш за това, което те мъчи. Любовта сама ще дойде.