Семейство

Кога той ще ми предложи брак?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

24.03.2021г. / 06 45ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Новата рубрика на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос: Здравейте! С партньора ми живеем заедно от две години, а наскоро ни се роди и дете. Проблемът е, че аз мечтая за пръстен и сватба, а той казва, че му е добре така и не иска да се жени. Мога ли да променя тази ситуация и как? Благодаря за отговора!

Отговор:

Свързани статии

Здравейте,

Най-напред ще започна с малко обяснение за това какво се крие зад неговото поведение и защо на него „му е добре и така“. Когато един мъж вече получава всичко онова, което му е необходимо, което иска или което му е важно от жената до себе си и усеща, че най-вероятно тя е готова да продължава да му го дава, той няма стимул и причина да прави крачка напред, защото подсъзнателно вярва, че няма защо да се „бори“, старае или променя нещо. Няма причина да се опитва да „завладява“ жената до себе си, тъй като вече я е „получил“. Освен това, имате и дете, което се е родило без да има брак, което за него вероятно означава, че връзката ви може да се развива и без сватба.

За да направи един мъж такава стъпка, трябва да има причина да го направи, достатъчен стимул да дава повече, затова помислете как да го мотивирате и насочите в тази посока. Понякога мъжете се мотивират например от идеята, че могат да загубят жената до себе си и тя да си тръгне, ако не е щастлива, което го кара да се старае още повече и да е готов за брак.

Също така обсъдете и проверете какво е неговото изначално отношение към брака като институция, дали вярва в нея, каква е нагласата му, това е свързано пряко с отговора на въпроса Ви за промяна на ситуацията. Проверете има ли негативни примери в неговото семейство като дете, обкръжението му, има ли травми или други преживявания, които са формирали това негово възприятие за брака.

Обсъдете и му споделете ясно, категорично и сериозно какво желаете, на какво държите и какво ще Ви направи щастлива, както Вас, така и детето. Помислете заедно с партньора си в ролята на баща какво ще бъде най-добре за детето, това е важна отправна точка. Говорете смело за нуждите си – тези на вас и на детето и ви пожелавам заедно като семейство без значение с брак или без, да вземете най-подходящото за вас решение.

Успех!

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева ще отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Всяка сряда ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай