Семейство

Оцветете стреса – как цветовете ни помагат да балансираме емоциите

Оцветявайте за по-малко стрес

08.04.2021г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът край нас е съставен от цветове. Всички те и това как ги използваме в ежедневието си, влияят на нашето настроение. В редица култури и философии за добър живот, цветовете се използват за насърчаване на здравето и благосъстоянието.

Например във фъншуй включват използването на цвят под формата на камъни, кристали, свещи, тъкани и призми. Тази практика, известна като хромотерапия, спомага за възстановяване на баланса на физическо и емоционално ниво.

Физически проявления на стрес в тялото

Стресът е част от нашето ежедневие, а ние търсим различни начини да го намалим, да успокоим мислите си.

Един от най-забавните и приятни начини за това е оцветяването. Дори в книжарниците може да намерите специализирани издания за оцветяване на различни тематики. Остава да добавите и цветни моливи, а как да ползвате цветовете за релакс, вижте в следващите редове.

Пролетно прочистване на енергията в дома за повече баланс

Червено – вълнуващ и стимулиращ цвят, който се свързва със страст, повдигането на настроението, когато изпитате емоционален спад. Въпреки това внимавайте с него, защото когато е в повече, може да повиши нивата на напрегнатост.

Розово – мек и спокоен цвят, който се свързва с успокояващо усещане за вътрешен мир и баланс.

Ароматни масла при стрес, безсъние и задух

Оранжево – подобно на червеното, оранжевото е интензивен и стимулиращ цвят, който помага да повишим своята бодрост, настроение, концентрация и мотивация, особено за спорт.

Жълто – слънчев, топъл и весел цвят, който подобрява настроението и противодейства на стреса.

Зелено – тих и спокоен цвят, създава усещането за релакс, спокойствие, елиминиране на напрежението, помага да се хармонизираме.

Свързани статии

Синьо – синият цвят е друг такъв, който ни помага да се справим с ежедневния стрес. Той също насърчава спокойствието.

6 храни, които елиминират стреса

Лилаво – в много култури виолетовите нюанси символизират богатство, сила, мъдрост и мир. Лилавото също помага да се успокоим и да намалим стреса.

Бяло – символ на чистота и свежест, белият цвят повишава и усещането за яснота.

Черно – цвят, който може да олицетворява сила или подчинение, но и да повиши нивата на напрежение, затова внимавайте как го използвате, когато оцветявате с него или го носите като облекло.

Коментирай