Семейство

„Форум бременност и детско здраве“: Наднорменото тегло при бременните носи риск

По време на осмото издание на „Форум бременност и детско здраве“ бяха поставени още редица важни акценти

08.06.2021г. / 13 59ч.
Михаела Лазарова
„Форум бременност и детско здраве“: Наднорменото тегло при бременните носи риск

Темата за теглото по време на бременността беше поставена за пръв път на фокус в новото издание на най-големия и експертен „Форум бременност и детско здраве“ на здравно-медицинския портал Puls.bg. Той се проведе в събота, на 5 юни, и срещна онлайн бъдещи и настоящи майки с едни от най-големите медицински специалисти в страната.

Доц. д-р Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патология на бременността в УСБАЛАГ „Майчин дом“, бе сред тях. Тя коментира значението на теглото по време на бременността и беше категорична, че наднорменото тегло при бъдещите майки може да бъде сериозен рисков фактор, затова дамите трябва да се консултират редовно със специалистите, които следят бременността им.

Доц. Димитрова поясни, че при поднормено тегло е допустимо наддаване от 10 до 18 кг по време на бременност. При нормално тегло здравословното наддаване е 10 до 16 кг. Жени с наднормено тегло е препоръчително да качат между 7 и 11 кг, а когато има затлъстяване е допустимо да се качат не повече от 5 до 10 кг.

Доц. Димитрова посъветва жените с наднормено тегло да се консултират със специалист ендокринолог и да редуцират теглото си преди забременяване. Самите те могат лесно и сами да изчислят индекса на телесната си маса като разделят килограмите на ръста си, а след това – разделят полученото число още веднъж на ръста си. Ако крайното получено число е между 18,5 и 25, то нивата им са в нормата. Но в случай, че се намират в някоя от крайностите, то те трябва неизбежно да си обърнат внимание. Доц. Димитрова сподели, че проблемите с наднорменото тегло са сериозни и водят до т. нар. трансгенерационни последици. „Този проблем съществува и е крайно време да започнем да говорим за него. Изключително съм ви благодарна, че напипахте неговата актуалност и че давате възможност да се коментира, за да могат да са информирани както пациенти и бременни, така и нашите колеги“, каза тя пред главния редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която беше водещ на събитието.

По време на осмото издание на „Форум бременност и детско здраве“ бяха поставени още редица важни акценти, които да помогнат жените да преминат през бременността здравословно и с възможно най-малко оплаквания. На форума за пръв път беше представена и боуен терапията, чрез която най-често срещаните неразположения през бременността – болките в гърба и ставите могат безопасно да бъдат облекчени. Експертно по темата се включи физиотерапевтът и председател на Българска асоциация по боуен терапия Георги Илчев. Той обясни, че чрез нежните масажиращи движения, с които се характеризира боуен терапията, може да се облекчи родилният процес.

Процесът по възстановяване на родилката след раждане – както физическото, така и психическото възстановяване, беше също сред основните акценти. Голяма част от програмата на „Форум бременност и детско здраве“ беше посветена на съвети от водещи специалисти за грижата към бебетата през първите месеци и години от появяването им на бял свят.

Как да захраним правилно детето, каква паста за зъби да му изберем, как да се грижим правилно за бебешката кожа, кога трябва да се проведат първите посещения при ортопед и защо проходилките и повиването не са препоръчителни – вижте във видео записа от осмото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“.

По време на него една от много популярните и талантливи български актриси Весела Бабинова сподели какво за нея е майчинството и как самата тя се справя. В края на септември миналата година тя даде живот на първата си рожба, а днес – 6 месеца по-късно, Бабинова продължава активно да играе в различни театрални постановки. Каква е тайната ѝ – гледайте в изданието на „Форум бременност и детско здраве“.

Безплатният наръчник на „Форум бременност и детско здраве“, който може да бъде ценен помощник на всички бъдещи и настоящи майки, може да разгледате в електронен вариант тук: https://investormediapro.bg/wpcontent/uploads/2021/06/Broshura_bremennost_detsko_zdrave_2021_final.pdf

Издаването му е част от мисията на Puls.bg и „Форум бременност и детско здраве“ да скъси дистанцията между медицинските специалисти и семействата и да им помогне да разговарят по проблемите на детското здраве.

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са BABE Laboratorios и KIN Laboratorios, основни партньори са НУРОФЕН и MEDICAL DENT.

Събитието се провежда с подкрепата на MyKi Care, ПСАГБАЛ „Света София“, Herbamedica и столичната верига хипермаркети HIT Max.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Жената днес и София играе/Sofia plays.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
RaymondPaist ( преди 2 години )
Na czym wierzy rozpoznawanie RTG? RTG niniejsze technika wyobra
отговор Сигнализирай за неуместен коментар