Семейство

Има огромна химия между нас, но той се държи дистанцирано – защо?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

10.06.2021г. / 10 03ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Новата рубрика на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, от около четири месеца имам отношения с едно момче, което заявява, че не търси връзка, тъй като имал страх от предходните си и от почти три години не е бил ангажиран, в допълнение и че нямал достатъчно време. Има огромна химия и привличане между нас от първия момент, в който се видяхме, всеки път като се видим нещата завършват в леглото, но не сме правили секс. Аз се опитах няколко пъти да прекратя отношенията и успявам за около две-три седмици. Но след това той пак ме търси. Последната такава случка беше в понеделник. Като се видим е прекрасно, прекарваме по 6-7 часа заедно и той ми каза, че през последното време, в което прекратихме контакти, не се е виждал с други, а също така и че с тях не му било толкова хубаво.

Проблемът е, че след това той се държи дистанцирано, инициираме спорове и стигаме до скандали, в които ми казва, че не търси връзка, а аз му казвам, че няма да спя с него при това положение. Вчера се разви същият сценарий и му казах, че не желая повече да ме търси и искам да се държим като непознати, както и го изтрих от социалните мрежи. Чувствам се объркана, защото не разбирам как има такава страст всеки път като сме заедно, как ми говори, че няма други и същевременно, след като се видим, се държи по този начин.

Отговор:

Здравейте,

Разбирам ситуацията, в която се намирате. Наистина изглежда объркващо и нелогично, имайки предвид физическото привличане по между ви, но за съжаление то не е достатъчно, за да имаме налице пълноценни отношения.

Моето усещане и впечатление от написаното е, че това момче в действителност не е готов за връзка – дистанцира се, когато усети, че ставате „прекалено близки“ според неговата представа и когато всичко е наред, той се дърпа. Същевременно, търси контакт, когато усети, че има опасност да Ви загуби напълно. Това обикновено е реакция на мъже, които имат страх от отношения (за което може да има различни причини).

Не знам на колко години сте, но би било добре да направите следното – първо Вие, за себе си да определите какво за Вас е важно в отношенията, дали тази ситуация Ви устройва или не и как бихте искали да бъде. След което спокойно, но ясно и категорично да заявите Вашите потребности пред него и да сте наясно с какво не сте готова да направите компромис. След това му позволете той сам да определи мястото си в живота Ви.

Успех,
Петя Г.

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева ще отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Всяка сряда ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай
Свободно време