Семейство

Защо любимият ми е всъщност най-далечният човек на света?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

30.06.2021г. / 12 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, случайно попаднах на рубриката Ви.

Реших да пиша, въпреки че вече съм отчаяна.

Омъжена съм от 8 години. Но с мъжа ми имаме сериозни проблеми в комуникацията. Сега си давам сметка, че никога не е проявявал емпатия към мен и моите чувства, каквито и да са. Когато му изказвам как се чувствам, получавам пренебрежение или критика.

В трудните моменти от живота ни всеки се затваря в себе си. Не защото така искам, но той така прави и ме отдалечава от себе си. Когато е лесно и двамата се почувстваме добре, всичко е наред. Но обикновено тези моменти не траят дълго. При първите емоции от моя страна или просто разговор, се стига до скандал. Без да го търсим, се получава, защото той никога не ме разбира и не показва съчувствие и утеха към мен. Напротив, често бивам критикувана. Стигнала съм до извода, че в неговите очи аз не мога нищо. Опитвала съм да говоря в годините много пъти.

Срещали сме се със семейни терапевти без резултат.

Сякаш всеки дърпа към него си. Аз очаквам емоционалните ми нужди да бъдат задоволени. А той очаква животът ни да е само секс. Търси ме, когато му се иска. Ок е. Но когато аз го търся за утеха или емоционална близост, той никога не откликва.

Горе-долу е това.

Наясно съм, че вероятно и двамата грешим. Просто ми е много тежко, че любимият ми е всъщност най-далечният човек на света.

Ще съм благодарна за съветите Ви.

Отговор:

Здравейте,

Разбирам болката Ви, ще се опитам да бъда максимално обективна в случая, тъй като ми се струва, че и двамата със съпруга Ви вероятно имате доста различни разбирания и представи за брака и затова както казвате „сякаш всеки дърпа към себе си“. От една страна наистина няма как животът ви да е само секс, това в едни зрели и пълноценни отношения не е достатъчно, сексът е само част от връзката.

От друга страна, много е важно и какво една жена търси в мъжа до нея. Ако е сигурност и емоционална подкрепа, това може да бъде сигнал, че ние се опитваме да компенсираме тези липси чрез партньора до нас, ако сме ги изпитвали в нашето детство, тъй като сигурността и емоционалната подкрепа са точно потребности, които ние получаваме (или не) от своите родители. Това не е отговорност на мъжа до нас. Често обаче ние се опитваме да компенсираме тези дефицити като очакваме, че мъжа до нас ще ни осигури това.

Моята препоръка е в посока отработване на зависими и съзависими отношения, ако искате да спасите връзката си и да проверите какъв е нейният потенциал. Нищо не е изгубено, зависи от двама ви дали искате да положите усилия, за да подобрите вашите отношения. Успех!

С любов,
Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева ще отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Всяка сряда ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
vsi4ki usilia polagam za da znae moeto liubimo 4ove4e , 4e ne tulkuvam , ne smesvam slujebnite s li4nite emocii , 4e go obojavam li4no i nego .....toi znae kakvo e negovoto otno6enie po temata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар