Семейство

3 причини да дадем Прегръдка на нашите деца

Всеки от нас се нуждае от поне 4 прегръдки на ден

16.07.2021г. / 10 49ч.
Мария Дуковска
3 причини да дадем Прегръдка на нашите деца

Прегръдката е символ на близост, топлина и грижа. Според психотерапевта и професор в Университета в Уисконсин Вирджиния Сатир, за да сме щастливи и пълноценни, всеки от нас се нуждае от поне 4 прегръдки на ден. И докато постепенно се завръщаме към обичайния си начин на живот, изпълнен с близост и социални контакти, хиляди деца без мама и татко все още чакат някой да им подаде ръка и да им вдъхне сигурност.

Изследване на Националния статистически институт показва, че всяко трето българче живее в риск от бедност и социално изключване, тъй като за родителите задачата да осигурят силен старт в първите години от живота се оказва непосилна. А точно тази ранна възраст е от изключително значение за бъдещето на всеки малчуган. Ръководена от каузата за щастливо детство на най-малките и мотивирана от тази обезкуражаваща статистика, организацията създаде кампанията „Прегръдка за нашите деца“ – за да ни покаже, че все още има деца, които остават незабелязани от обществото, а заслужават точно толкова любов и грижа, колкото всички останали, които я получават ежедневно. 

Вдъхновихме се от инициативата, споделяме три причини да осигурим на децата на България така необходимата за тях Прегръдка. Ето защо тя е толкова важна: 

1. Първите години от живота на едно дете са ключови за развитието му

90% от мозъчната дейност на човека се развива тъкмо в този период от време, а инвестициите в ранното детство носят над 10 пъти възвръщаемост за обществото. Ранното детство е един от най-важните за по-нататъшното развитие на детето и изисква оптимална подкрепа за него и за семейството му. Ако изпуснем този момент в израстването на най-малките, последствията биха могли да бъдат необратими. 

2. Всяко дете има право да расте в сигурна семейна среда

Правото на семейство принадлежи на всеки малчуган и е в тясна връзка със създаването на възможности за пълноценно развитие, добро образование и силен старт в живота. Факт е, че една от основните причини за раздяла в семейството е бедността, а липсата на семейна политика в страната създава предпоставка за изоставянето на все повече деца. А те имат нужда да се развиват, обградени от обич от най-близките си хора, с грижа за индивидуалните им потребности. По този начин, получават възможност да разгърнат своя пълен потенциал и да растат уверени в себе си, здрави и с добри сърца.

3. Предпоставка за по-добро бъдеще

Статистиката сочи, че в България има над 400 хил. деца, в риск от бедност и социално изключване. Докато повечето от нас са израснали в стабилна семейна обстановка и са се радвали на щастливо детство, те не знаят какво е топлина, обич и домашен уют. Въпреки изолацията, насилието и изоставянето, тези мъничета са тук, като част от обществото и се нуждаят повече от всякога от хармонична и позитивна среда за развитие, от мечти и щастливо детство. Отговорност на всички нас е да се постараем да повишим качеството на живота им и грижата за тях с навременна и адекватна подкрепа. За да я има България и утре, е важно да има ангажирани възрастни с качеството на живот на децата в нашата страна. 

„Лайковете не стигат“ – това е мотото на кампанията на Фондация „За Нашите Деца“, провокирана от реалността, която наблюдаваме в социалните мрежи – далеч от действителността на хилядите деца в нужда, живеещи в свят, в който отсъстват виртуални усмивки и харесвания, под формата на червени сърца. Подкрепяйки каузата на Фондацията, всеки може да даде една своеобразна прегръдка, която да осигури кураж, надежда и условия за по-добро бъдеще. Защото натискането на един бутон не е достатъчно – нужни са реални действия.

Дарителството е акт на доброта, чрез който променяме животи. Всеки от нас може да допринесе за по-добро утре на нашите деца като стане редовен дарител още днес. Защото утре може да е късно. Давайки прегръдка всеки месец, помагаме на повече деца да растат обичани, подкрепяни и прегръщани – от своите родители, осиновители или приемни семейства. 

От 1992 г. до днес фондация „За Нашите Деца“ е подкрепила над 16 500 деца и семейства в риск. Благодарение на организацията, през 2020 г. 350 деца останаха със своите родители и 142 деца с увреждания и трудности в развитието успяха да преодолеят предизвикателствата пред себе си. 

Коментирай
Свободно време