Семейство

Как да монтирате правилно детско столче за кола

На пазара се предлагат различни модели столчета за кола с разнообразни дизайни и екстри, сред които можете да избирате

08.10.2021г. / 14 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Според законовите изисквания всяко дете с ръст под 150 см и тегло под 36 кг трябва да се вози в автомобила на специално детско столче за кола. Целта на този регламент е да се осигури максимална безопасност на детето в случай на инцидент.

На пазара се предлагат различни модели столчета за кола с разнообразни дизайни и екстри, сред които можете да избирате. Те са разделени на категории според възрастта и килограмите на детето и е задължително да се съобразите с тези параметри. Изключително важно е да монтирате правилно детското столче в автомобила, защото от това зависи безопасността на детето.

Как се монтира детско столче за кола

Като начало задължително прочетете указанията на производителя на седалката. Проучете откъде минават коланите, какви приспособления има и къде можете да ги монтирате в автомобила си. Това вероятно няма да Ви затрудни, но все пак сме приготвили за Вас няколко допълнителни съвета, които да Ви помогнат.

Допълнителни съвети

Прокарайте колана на задната седалка през прорезите на столчето, които се намират на нивото на раменете на детето или по-ниско. Закопчайте колана и го затегнете допълнително, ако е нужно.

Уверете се, че сте пристегнали плътно столчето към седалката. Дръпнете я напред и настрани, за да проверите дали е така. Ако седалката се премести с повече от 2-3 см в някоя посока, значи има нужда от още затягане на колана.

Когато сложите детето в седалката и закопчаете коланите, не трябва да остават никакви хлабини. Ако можете да пъхнете спокойно пръсти между тялото му и коланите, значи е нужно да ги пристегнете още. Вижте в указанията на производителя как да го направите.

Ако на коланите на самото столче има щипка за закопчаване отпред, наместете я така, че да бъде на нивото на гърдите на детето, дори близо до нивото на подмишниците му.

Никога не слагайте детското столче на седалка, срещу която има активна въздушна възглавница. Ако тя се издуе, ще удари главата на детето, което може да причини сериозни наранявания и дори смърт. Изберете седалка без възглавница или я деактивирайте, ако има такава.

Ако возите бебето си в обратна на движението посока, ще трябва да направите съответно и подходящия монтаж. Уверете се, че предпазният колан на автомобила преминава през правилното място на столчето. В инструкциите на производителя проверете дали сте го направили по правилния начин.

Проверете дали седалката е монтирана под подходящ ъгъл. Главата на детето не бива да клюмва напред. Обърнете се отново към указанията, за да разберете как да регулирате ъгъла на облегалката, ако е нужно.

За предпочитане е да сваляте якето на детето, когато го слагате в столчето. Дебелите якета пречат да прецените колко добре са затегнати коланите и има опасност да останат прекалено хлабави.

И няколко неща, за които няма нужда да се тревожите

Родителите често задават допълнителни въпроси относно монтажа на детското столче за кола. Ето за какво няма нужда да се тревожите:

Не е проблем, че крачетата на детето се опират в седалката, когато столчето е обърнато обратно на посоката на движение. Децата са гъвкави и лесно си намират най-удобната поза.

Ако седалката е все още широка и искате да предпазите бебето от накланяне настрани, просто го подпрете от двете страни с плътно навито на ролка одеяло. Не слагайте подложки под или зад него.