Семейство

Той иска само секс, не и връзка. Какво да правя?

Читателски въпрос до психолог Петя Георгиева

17.11.2021г. / 12 38ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос: Преди месец се запознах с един мъж. Много го харесах и на третата среща преспахме. И на трите срещи беше мил и се държеше така сякаш вече сме във връзка. Следващите няколко дни се държеше добре, пишеше ми и поиска втора среща и се съгласих веднага. Обаче когато наближи времето за срещата той каза, че щял да прави компот с баба си – изключително странно оправдание. След което аз реших да замълча и да не го търся. По-късно той ми писа, че не иска връзка с мен, а само секс. След няколко дни се съгласих на това, обаче той каза, че не е добра идея да го правим, защото искал да си намеря щастието. Не усещал пеперудите в стомаха с мен – това му беше изказването. Също спомена, че не му е харесало, когато съм го попитала защо си гледа в телефона (това стана след като спахме), искал семейство, а аз съм била само на 21. Също съм повдигала темата, че обичам да ходя на дискотеки и това го издразни. Изтъкна го също като една от причините да не сме заедно. Аз разбира се от своя страна в гнева си му казах, че по-добра от мен няма да намери и че на 30 години досега поне едно дете е трябвало да има. И след това ми каза, че съм типично лапе и чалгарка, и ме блокира. Мина една седмица и аз все пак се надявам да размисли, защото наистина много харесах този човек въпреки всичките му обиди. Но се притеснявам да не би аз да съм станала причина за този скандал и се чувствам виновна до някаква степен.

Отговор: Здравей! Преди да отговоря конкретно на въпроса ти, ще започна най-напред с това, което ми прави впечатление в неговото поведение и думи – отначало показва интерес, след това ти казва, че не иска връзка, а само секс, след това, че иска семейство (което напълно противоречи на предишното). От казаното от него проличава, че той не е наясно със себе си и с това какво всъщност иска и очаква от партньорката до себе си, което поставя теб в ролята на човек, от когото той не би могъл да бъде доволен и щастлив, тъй като каквото и да му предлагаш и даваш, вероятно няма да бъде подходящото или достатъчно за него, а и ти ще бъдеш много объркана и не наясно какво се случва във вашите отношения и какво е твоето място в тях. Също така, въпреки объркването в думите, този мъж ясно показва с действия и поведение, че няма интерес и най-доброто, което можеш да направиш за себе си е да повярваш на действията му и да продължиш напред.

Относно въпроса ти – не смятам, че ти си причината за този скандал, но смятам че е добре да си отговориш на следните въпроси:

Дори той да размисли, ти как ще се чувстваш в тези отношения занапред?

Какви отношения искаш ти по принцип – сериозна връзка, само секс, семейство?

Дали би могла да бъдеш с човек, който се отнася по такъв начин с теб (с обиди, критика, изисквания) и как си представяш, че могат да се развият тези отношения?

Тук най-важното е най-напред ти да си наясно със себе си, какво искаш и търсиш в отношенията си и след това да прецениш дали това, което този човек може да ти предложи, отговаря на твоите желание и представи за отношения (били те сериозна връзка, семейство или само секс). Но първо започни от теб!

Успех,
Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай