Семейство

Коледа – еко и зелено

17.12.2007г. / 15 02ч.
Аз жената
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Оказва се, че може да отпразнуваме Коледа, без да се обажда екологичната ни съвест. Ето съветите на международната природозащитна организация WWF за „по-зелени” празници:

  • Участвайте в акцията на WWF „Коледна елха в саксия”. Купете дръвче, което не е отрязано, украсете го за празника, а след това го изнесете на балкона или в двора, докато дойде денят, в който заедно с другите участници в акцията ще го засадите в Природен парк Витоша. Съвети как да се грижите за живата елха има на интернет страницата на WWF.
  • Питайте дали елхичките са отгледани в български разсадник. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Впоследствие те трудно оцеляват в български условия.
  • Изпращайте коледни картички от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Първите се намират по-трудно, макар че не е невъзможно. След празниците ги рециклирайте. Най-лесно е да изпращате картички по интернет (като например тези), което пести хартия, макар че също изразходва енергия.
  • Изчисленията показват, че продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки вероятно са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно много и са характерни за българския зимен сезон.
  • Ако искате да покарате ски или сноуборд по празниците, избягвайте пистите, покрити с изкуствен сняг. Производството му изразходва много енергия. Използва се вода, която е събрана в резервоари и дори изкуствени езера. Последните изследвания показват, че това намалява честотата и интензивността на валежите в целия район. Понякога изкуственият сняг съдържа и химикали, които през пролетта се оттичат надолу, а градовете в равнината често черпят вода от планината.
  • Когато купувате за подарък електроуреди, вижте дали са от най-икономичната А-класа. При стереоуредбите и телевизорите проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да стоят в „режим на изчакване”. При него те изразходват до 40% от обичайното си електропотребление. Във Великобритания само телевизорите в stand-by режим харчат електроенергия за 75 млн. евро годишно. Избягвайте подаръци с батерии. Те са трудни за рециклиране, а предоставят енергия, която е далеч по-малка от употребената за производството им. В краен случай купете комплект зареждащи се батерии.
  • Не забравяйте да рециклирате опаковките. Запазената подаръчна хартия може да се използва отново, както преди години правеха бабите ни. В много български градове вече са разположени контейнери, в които отпадъците се събират разделно.
Коментирай