Семейство

Как да се справим с някои проблеми според психолози

Грижете се повече за себе си и по-малко за оценките на хората за вас

25.01.2022г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няма човек без проблеми. Важно е обаче да се научим да се справяме ефективно с тях, така че да не им позволяваме да пречат на живота и щастието ни. Забавният сайт Bright Side споделя няколко съвета от психолози за разрешаването на проблемите.

1. По-голямата част от проблемите, които имаме идват от детството ни. Учените смятат, че просто трябва да се вгледаме в нашите родители. Как са се държали те? Какви са били техните мотиви, за да ви карат да правите това или онова, да се държат с вас по определен начин.

13 неща, които носят лош късмет

2. Други проблеми са в главата ни. Там си създаваме куп тревоги, които могат да се превърнат в сериозен проблем за нас. Те обикновено са под формата на вътрешни диалози, като „Трябваше да се държа различно“, „Не отговорих добре“, „Той/тя се държа така, защото...“ и т. н. Няма как да обясним чуждите действия по ред причини. Опитвайки се да разнищим причините и да си обясним чуждото поведение, ние се сблъскваме с проблемите, които си създаваме.

10 неща, от които се нуждаят чувствителните личности, за да бъдат щастливи

3. Грижете се повече за себе си и по-малко за оценките на хората за вас. Може би няма човек, който да не сравнява себе си с другите. Това е лош и безполезен навик. Всеки има своите силни и слаби страни, успехи, привлекателност, мечти. Хубаво е нечии постижения и идеи да ни вдъхновяват, но ако през повечето време се самосъжаляваме и сравняваме с другите какво те имат, а ние не, то тогава унищожаваме собствения си живот.

Не на последно място, не бива да определяме мечтите си и решенията си въз основата на това какво ще си кажат другите за нас. Какво мислят те, не е наша работа. За нас е важно да се грижим добре за себе си.

5 неща, които да не очаквате от нарциса

4. Излизайте от зоната си на комфорт. Този съвет е добър и се отнася за всички сфери на живота. Без значение дали става въпрос за любов, развитие в кариерата, когато искаме да променим нещо в живота си и т. н.

Свързани статии

5. Поставете граници и не позволявайте на никого да ги нарушава. Според психолози това разрешава поне 50% от проблемите. Край нас винаги има някой клюкар, лош човек, интригант, който непрекъснато се намесва в работата ни, семейството и т. н. Поставянето на граници показва на този тип хора, че вие не толерирате лошо отношение към вас и те са длъжни да се съобразяват с това.

6. Всеки ден правете малка крачка напред. Нов навик се формира за 20 дни, но след това са необходими постоянни усилия, за да го задържим, докато той се слее напълно с нас. Това важи за спорт, придобиване на нови знания, хранене, казване на мили думи на себе си или любимите ни хора и т. н.

7. Не бъдете ваш съдник, а бъдете ваш приятел. Когато споделяте с приятел или той с вас и двете страни очаквате подкрепа или ако е критика, тя да е минимална и да не ви кара да се чувствате зле, нали?Тогава, спрете да се държите зле със себе си за минали неща, за нещата, които са загубени, които няма как да промените. Това ви държи в нещастие и застой. Добрият приятел ще ви мотивира, ще ви разсмее, ще ви напомни колко сте уникални. А не забравяйте, че вие сте си най-добрият приятел.

Коментирай