Семейство

Първи преглед на детето при зъболекар – какво трябва да знаем?

За да бъде първата среща забавление, а не страх

08.06.2022г. / 18 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдат здрави зъбите ни, знаем, че не бива да пропускаме редовните прегледи при зъболекар и че е важно да следваме отлична хигиена на устната кухина. От друга страна, не всеки възрастен пази приятни спомени от своите посещения в зъболекарския кабинет в ранните си детски години и затова иска да предотврати страха в очите на детето си, когато то отиде за пръв път на стоматолог.

Какво може да направим за нашите деца, така че те да не наследят страха ни от зъболекар и как да се подготвим за първия им преглед?

Първата и най-важна стъпка е подготовката на детето.

Добре е тази подготовка да се случва не в последния момент, а дни преди първия зъболекарски преглед, защото е продължителен процес.

Първото посещение е важно и обикновено е с цел детето да се запознае със своя зъболекар, затова е важно да се чувства максимално комфортно. Препоръчва се първото посещение при зъболекаря да се планира около 12-месечна възраст или в рамките на 6 месеца след появата на първото зъбче.

Обикновено тази първа среща продължава около 30-40 минути. В зависимост от възрастта на детето, прегледът може да е пълен. Зъболекарят ще обърне внимание не само на зъбите, но и на челюстите, захапката, венците и устните тъкани, които му дават ясна картина за растежа и развитието.

В някои случаи, ако специалистът прецени, може да направи леко почистване за премахване на плаката или т.нар. зъбен камък. В отделни случаи вече може да се наложи да се направи и дентална снимка. В случай, че детето има определени здравословни проблеми, е важно да ги споделите със зъболекаря преди прегледа. Може и да попитате какви техники на миене на зъбите да прилагате, да обсъдите хранителните навици на детето, хигиената на устната кухина.

При бебета от 6 месеца до 1 година вашият зъболекар ще огледа и за рани или подутини по езика, от вътрешната страна на бузите и по устата. Това се прави с цел да оцени неговите навици като употреба на различни залъгалки и смучене на палец, дали смуче устните си, как избутва езика си.

Някои родители предпочитат прегледът да бъде извършен от техния зъболекар. Но дали детето ще се чувства спокойно? Детските зъболекари в специализирани клиники и кабинети разполагат с оборудване, което е съобразено за лечение на деца. Обикновено тези места имат занимателен кът с игри, в който децата и родителите да се успокоят преди приема, да се мотивират отново да се върнат. Някои клиники дори са специализирани в лечението на деца със специални потребности.

Друга една важна стъпка, която родителите е необходимо да предприемат преди първата среща зъболекар-дете е домашната грижа за зъбките.

Това е и началото на целия процес. Преди тяхната поява, венците могат да се почистват с чиста, влажна марля или фина кърпа или както ви е посъветвал вашият педиатър. Щом се покаже първото зъбче, моментът е подходящ за създаване на добрия навик за миене на зъби.

Разбира се, докато настъпи този момент, както и до израстването на всички млечни зъбки, родителите ще имат нужда от верен съюзник – Kin Baby Гел. Нежен балсам, който спомага за облекчаване на болката при никненето на първите зъбки на бебето. Има приятен ягодов аромат, който се харесва на малките. Можете да бъдете спокойни, защото тази грижа не съдържа глутен и алкохол и може да започнете да я прилагате от 3-месечна възраст на бебето. Kin Baby Гел е дело на испанската Laboratorios KIN S.A, а активните съставки в него са екстракти от лайка и градински чай, провитамин B5.

С първите зъбки идва ред и на първата четка за зъби, съобразена с възрастта на детето. Забавен момент, който също е важна част от подготовката за първата среща със зъболекаря. Игра, която също изгражда навика за добра дентална хигиена.

Времето лети неусетно, а вашето мъниче вече е почти на 1 годинка. Вероятно има повече от 3-4 зъбчета и неговата любима четка за зъби е заменена с подходяща за възрастта му. Другият важен въпрос, който повечето родители вероятно си задават е каква паста за зъби да изберат.

Kin Fluorkin Anticaries Toothpaste е паста за зъби разработена за деца над 12-месечна възраст, формулирана с доза натриев флуорид 500 ррт F и ксилитол. Нежно почиства бебешките зъби и венци, като предпазва от образуването на кариеси. Има чудесен ягодов вкус, а всекидневното измиване с нея допринася за реминализирането и укрепването на зъбите, без последици върху емайла.

Начинът, по който вашето дете се грижи за своите млечни зъби, играе решаваща роля за това как ще се отнася към постоянните си зъби. Знайте, че децата и възрастните са еднакво податливи на проблеми с плака, зъбен камък, венците. Това определя и необходимостта от редовни прегледи при зъболекаря, като първият преглед не бива да бъде отлаган твърде дълго във времето.

Детски книжки, игри и разговори с децата.

Най-голямото притеснение за всеки родител е как ще премине първото посещение на детето в зъболекарския кабинет, след като продължителното им търсене и проучване ги е довело до надежден специалист, който работи с малки пациенти.

Започнете със забавни и образователни книжки за малки деца. Предлагат се разнообразни четива, които дори само с картинка запознават малките с това какво са зъбките, как да се грижим за тях и защо не бива да се страхуваме от зъболекаря.

Ако детето е по-голямо и вече разбира повече неща, може да си говорите често на тази тема. Бъдете внимателни и не забравяйте, че децата чуват и запомнят бързо чутото, така че се опитайте да не коментирате с други възрастни пред малките колко много вас ви е страх от зъболекар.

Образователни видеа, както и забавни такива, показващи колко приятно може да премине посещението в зъболекарския кабинет. Предизвикайте любопитството на малките относно това къде и какво работи зъболекарят и в разказа си не ползвайте думи като „страх“, „болка“, „машинки“ и т. н.

Не забравяйте, че се продават забавни игри, в които децата ви могат да влязат в ролята на зъболекар на своите играчки.

Слушайте детето си и го насърчавайте да ви споделя своите притеснения относно първия му стоматологичен преглед. Играйте си на зъболекар не само с играчки, подходящи за целта. Може да запознаете детето с някои от малките детайли, така че да се премахне всеки страх от неизвестното. Ако детето ви е по-голямо, дайте му огледало и му покажете зъбките, накарайте го да ги преброи. За да е още по-забавно може да го помолите да „прегледа“ вашите зъби.

Добре е да планирате ден за преглед, в който вие и детето да сте отпочинали, когато то е хапнало нещо леко преди прегледа. При по-големите деца, ако всичко е преминало по план, може да си организирате и малка почерпка след това.

Няма как да отгатнете какво ще се случи на първия зъболекарски преглед. Поведението на детето зависи от неговата възраст, това как е подготвено, от вас, дали в този момент сте нервни или спокойни. Важно е да няма драматично отделяне от вас в зъболекарския кабинет, така че то да не се изплаши най-напред от това, че вие го оставяте с непознат.

Бъдете там спокойни и търпеливи, останалото зависи от подхода на зъболекаря.

В случай, че първата среща дете-зъболекар премине с плач и отказ на детето да бъде прегледано, отново бъдете търпеливи. Обсъдете със зъболекаря кога отново да се върнете. Не забравяйте, че всяко дете се нуждае от време, за да приеме това като игра, а не като страх.

Снимка: iStock

Коментирай