Семейство

Как да избегнем деформация на детските зъби?

Има няколко начина, които помагат да се избегнат изкривяванията на зъбите от ранна възраст

22.06.2022г. / 09 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Растежът на детските зъби е сред важните процеси в човешкото тяло, които трябва да се следят внимателно за отклонения. Изкривяването и деформирането на зъбите при децата, както и формирането на неправилна захапка могат да окажат в бъдеще негативно въздействие върху оралното здраве, а също така и върху естетическия вид на усмивката. Затова от голямо значение е да наблюдаваме растежа на детските зъби, без да подценяваме ситуацията или да я неглижираме.

Има няколко начина, които помагат да се избегнат изкривяванията на зъбите още от най-ранна възраст. Ще ви запознаем с някои от тях в следващите редове.

Ограничете вредните навици като смучене на палеца

Да се избягва всеки необичаен натиск върху растящите венци е един от най-добрите начини да се окаже превенция срещу деформация на зъбите. При бебетата и малките деца много често се използват биберони и залъгалки, които обаче могат да имат и негативно въздействие върху венците и зъбите. Затова повечето специалисти препоръчват след 6-месечна възраст да се избягва употребата на биберони.

Друг навик при малките деца, който може да окаже въздействие при деформирането на зъбите е смученето на палеца, както и по-дългото хранене на детето с шише. Тези действия могат да доведат до изкривяване на зъбите и формиране на неправилна захапка.

Опитите да откажете детето от навика да си смуче палеца могат да редуцират рисковете от деформиране на зъбите и захапката.

Добра орална хигиена възможно най-рано

Недобрите хигиенни навици и липсата на дентална култура са сред причините, които могат да доведат до проблеми със зъбите и венците.

Когато венците и зъбите не се поддържат внимателно и с голяма грижа, могат да се появят множество бактерии, които да навредят и да окажат негативно въздействие върху оралното здраве. Един от най-добрите начини да се окаже превенция и да се защити оралното здраве е да се положи стабилна основа за добра дентална хигиена и то от най-ранна детска възраст.

Колкото по-рано децата започнат да се грижат за своите зъби, толкова по-малко ще са опасностите пред тяхната красива и здрава усмивка. Нежното и старателно миене на венците и зъбите, още в процеса на тяхното поникване, е застраховка за добрия зъбен статус в бъдеще.

За оралната хигиена на децата на възраст между 2 и 6 години може да се доверите на специално разработената четка за зъби от KIN, която е с малка заоблена глава. Нейните нежни и меки власинки от Tynex лесно и ефективно премахват плаката от повърхността на зъбките и междузъбното пространство. Тъй като в началото родителите помагат при миенето на зъбите, тази четка е с дръжка, която улеснява поддържането от страна на родителите и по-лесния контрол.

 

А за по-големите деца, които са на възраст между 6 и 12 години, може да се доверите на KIN Четка за зъби Junior. Тук разликата е, че тази четка има добавена повърхност за почистване на езика. Главата е със заоблени краища за максимална протекция и пълен, улеснен достъп. Косъмчетата на четката са заоблени и са изработени от Tynex. Ефективно отстраняват плаката, за здрави и блестящи зъбки.

 

Следете състоянието на зъбите и венците

Защо е важно да се следи денталният статус на детето? Много е просто. Освен за да се лекуват навреме кариесите, редовните прегледи при стоматолога могат да уловят и признаците, че зъбите на детето започват да се деформират или че захапката не е правилна.

Прегледите при зъболекар не са единственият начин да следите състоянието на зъбите и венците. Важно е да наблюдавате развитието на детето, неговия говор и ако забележите, че изпитва трудности да говори или да преглъща, или пък се появи необичайно лицево изражение, това може да е признак за проблем със зъбите.

Избягвайте Феята на зъбките

 

Свързани статии

Ранната загуба на млечните зъби не попада сред препоръките на повечето стоматолози. Според голяма част от денталните лекари загубата на зъбче прекалено рано може да доведе до това съседните зъби да започнат да заемат свободното място. Това от своя страна може да създаде предпоставки за деформиране на зъбите в бъдеще. Затова често препоръката на зъболекарите е родителите да не прибързват да викат Феята на зъбките, която прибира падналото зъбче и оставя подарък, както гласи традицията в последните години, а да изчакват зъбчето само да падне, когато му дойде времето.

Разбира се, има някои ситуации, при които се налага да се вземат мерки по изваждане на зъбчето, но това се прави само по преценка на личния зъболекар на детето.

Ако зъбчетата започнат да падат прекалено рано, добре е да се направи консултация със стоматолог, който да огледа устата и да прецени какъв е статусът, има ли риск от изкривяване на зъбите заради наместването им в свободното пространство.

Пазете детето от наранявания по лицето

Един от най-честите случаи, при които се създава предпоставка за деформация на зъбите е инцидент или удар в лицето. Трудно е да се избегнат подобни ситуации, особено когато детето е малко и непохватно все още, пада често и няма рефлекси да предпазва лицето си. Но доколкото това е възможно, трябва да се опитваме да предпазваме малките деца от удари и да ги учим да се пазят сами, особено главата и лицето.

Понякога е въпрос на гени

Колкото и старателни да сме в грижата за зъбите на нашите деца, невинаги техният здравен статус зависи от това. Понякога гените могат да доведат до изкривяване на зъбите или деформиране на захапката, особено ако в семейството са налице такива случаи. Разбира се, това не бива да ни отчайва и да неглижираме ситуацията, просто защото „такива са ни гените“. Винаги има начини да се подобри състоянието на зъбите, така че детето ни да расте със здрави, подредени и хубави зъбки.

Коментирай