Семейство

Признаци, че сме прегряли бебето

Избирайте дрехи според сезона и проветрявайте редовно

18.07.2022г. / 13 44ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В старанието си да бъдем добри майки, ние често се тревожим прекалено много за всичко, свързано с нашия малък наследник.

Дали на бебето не му е прекалено студено?“, „Дали на бебето не му е прекалено топло?“, тези и още милион други въпроси изпълват ежедневието ни.

Първото правило, що се отнася до правилното количество дрехи, е да погледнем към себе си – колко и какви дрехи сме избрали? Ако ние сме само по тениска, няма нужда да избираме дълъг ръкав и суитшърт за бебето. Мъниците се раждат с недобре развита система за топлообмен на тялото, но това не означава, че трябва да ги покриваме с много слоеве дрехи.

Лятото трябва да сме много внимателни, тъй като не е трудно да претоплим нашето бебе, защото температурата на неговото тяло се повишава много по-бързо от температурата на нашето. Същевременно, бебетата се потят много по-малко, което намалява възможността да се охладят.

Как да разберем, че на бебето му е прекалено топло?

Ако кожата на вашето бебе е прекалено топла на допир, както и зачервена – може би то е изложено на твърде висока температура. Незабавно го разсъблечете, и по възможност го отведете някъде, където температурата е по-ниска. Без значение от сезона, идеалните градуси за отглеждане и игра на малчуганите са от 20 до 22,2. Друг сигнал за претопляне е, ако бебето изглежда летаргично и се поти без видима причина.

Помислете добре за температурата на стаята, в която бебето спи

Дръжте винаги термометър подръка, имайки предвид, че помещението, в което спи бебето не трябва да е нито много студено, нито много топло. Избягвайте да слагате шапка, тъй като така можете да възпрепятствате естественото охлаждане. Проветрявайте редовно стаята на бебето и се уверете, че кошарата за спане е далеч от пряка слънчева светлина.

Ако по кожата се появят пъпчици

Преди да направите каквото и да е, винаги се консултирайте с вашия педиатър. Все пак, появата на малки пъпчици и обрив могат да са сигнал за претопляне – не чакайте да дойде вечерта, а изкъпете бебето с хладка (не студена) вода и в по-ранен час, намажете с успокояващ крем.

Избягвайте разходките в най-топлите часове

Най-топлото време на деня през лятото са часовете между 11 часа и 16 часа. Избягвайте да стоите прекалено дълго навън през това време или ако ви се налага, нека да е на място с хубава, дебела сянка и добра вентилация. Вътре в жилището климатикът е решение, но не забравяйте да поставите количката по-далеч от него, тъй като той може да изстуди бебето прекалено много.

Не покривайте количката

Свързани статии

Пелените, които много често се използват, за да предпазят бебето от слънцето, могат да доведат до повишаване на температурата както вътре в количката, така и на вашето бебе. По-удачен вариант, за да го защитите от вредните UV лъчи е, ако използвате тента или специален сенник – освен предпазване, те ще донесат и прохлада, тъй като позволяват движение на въздуха.

Постарайте се бебето да е хидратирано

Независимо дали кърмите или храните бебето си с адаптирано мляко, през топлите дни предлагайте повече от тези течности, понеже през първите 6 месеца от раждането повечето педиатри не препоръчват бебето да пие много вода.

Коментирай