Рецепта за най-вкусните ребърца на фурна

Направете си сами и вкусен сос барбекю

2022-08-17 13:02:00 | Мария Василева

С какво свързваме лятото? С почивка, слънце, приятели... С дълги дни на открито, заедно с любими хора, музика и природа. За да допълним тази идилична картина, бихме добавили и вкусна храна. А кои са ястията, които свързваме с времето, прекарано навън? Безспорно част от тях са вкусните рецепти за барбекю. Но ако не разполагате с барбекю, можете да пренесете този неповторим аромат вкъщи, с помощта на обикновена фурна. Предлагаме ви една страхотна рецепта за ребърца на фурна, които ще ви накарат да си оближете пръстите! Какво ще ви е необходимо? Ето ги и продуктите:

За ребърцата:

  • 2 цели ребърца от младо прасенце (около 2,5 кг);
  • ¼ ч.ч. соев сос (60 мл);
  • 2 с. л. сушен риган;
  • 2 с. л. сушен лук;
  • 2 ч. л. сушен чесън;
  • 2 ч. ч. газирана вода с вкус на лимон;
  • ½ ч.ч. сок от ананас или портокал (120 мл).

За барбекю соса:

  • ½ ч. ч. захар;
  • ½ ч. ч. гореща вода;
  • 1 ч. ч. кетчуп;
  • ¼ ч. ч. медена горчица;
  • ¼ ч. ч. барбекю сос по избор;
  • 3 с. л. лимонов сок;
  • 1 и ½ ч. л. оцет.

Преди да започнете печенето, имайте предвид, че оптималната температура за готвене е някъде около 170-180 градуса. Предварително си пригответе алуминиево фолио, а за печенето използвайте керамичен, метален или чугунен съд.

И така, първата стъпка от нашата рецепта е подготовката на сухата смес за натриване на месото. В малка купа смесете сухите риган, лук и чесън. Оставете настрани. Извадете ребрата и попийте излишната влага от тях, с помощта на кухненска хартия. Намажете ребрата със соевия сос. Следващата стъпка е да поставите сухата смес върху ребрата, ще направите това, като вземате малка част от нея и потупвайки я, я слагате върху месото. Уверете се, че съставките са добре разпределени по дължината на ребрата. Ако имате време – оставете да престоят в хладилник няколко часа, като ги завиете с прозрачно фолио. След това извадете охладените ребра. Подгответе съда, в който ще печете – изсипете на дъното му сместа от минералната газирана вода и сокът от ананас (или портокал). След това сложете ребрата. Покрийте с алуминиево фолио и печете около 3 часа. Докато се пекат ребрата, направете барбекю соса – разтопете захарта в гореща вода и прибавете другите съставки.

След като са минали 3 часа, извадете ребрата и махнете фолиото. Подгответе си друг съд или тавичка, покрити с алуминиево фолио. Сложете ребрата на него, намажете с барбекю соса и печете на най-горната част на фурната за 3 минути. След това повторете отново. След 6 минути вашите ребърца са готови! Сервирайте с останалия барбекю сос. Да ви е сладко!