Семейство

Как да подсилим детския имунитет

Обърнете внимание на диетата на детето

19.01.2023г. / 16 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте родител (но дори и да не сте), вероятно няма как да не разберете, че сезонът на настинките е настъпил. Често пъти той започва с лека и невинна хрема и кашлица, която обаче впоследствие се превръща във враг номер едно. Машинално и без да се замисляме пускаме във действие всички познати оръжия от арсенала, който предлага семейната аптечка. Не след дълго установяваме, че методите ни не действат и трябва да сменим стратегията. Ами сега? Каква да е следващата стъпка, която да предприемем? Ако този сценарий ви звучи познато, предлагаме ви няколко начина, с които можете да подсилите детския имунитет и да преминете по-леко през този период. Ето ги и тях:

Обърнете внимание на храненето на детето

Безспорно храната, която консумираме може да бъде най-голямото лекарство. Това се отнася както за нас, възрастните така и за нашите деца. Според препоръки на реномирани издания здравословната диета за деца включва много плодове и зеленчуци. Препоръчват се поне 5 порции дневно, като те трябва да заемат половината място от чинията. Други нутриенти, които трябва да присъстват в детското меню са чисти протеини, както и пълнозърнести храни. Една добре балансирана диета включва още млечни произведения (или други източници на калций) и полезни мазнини (за предпочитане растителни). Ако пък детето отказва да приема зеленчуци или като цяло не се храни добре, можете да се консултирате с лекуващия ви лекар и той да прецени дали е нужно да давате мултивитамини с добавено желязо.

6 изключителни суперхрани за имунитет

Ограничете нивата на стрес

Стресът намалява защитните сили на организма ни и ни прави по-податливи на инфекции. Това се отнася и за децата ни. Уверете се, че детето ви има достатъчно време за игра, както и достъп до активности и срещи с хора, които го правят щастливо. Опитвайте се да прекарвате повече време заедно като семейство. Изключете телевизора и оставете настрана мобилния телефон. Създайте среда, която може да предразположи детето да ви сподели своите тревоги и притеснения. Ако забележите у детето си признаци на тревога или депресия, говорете с личния си лекар и обмислете посещението при специалист.

Уверете се, че детето спи достатъчно

Свързани статии

Всички ние имаме нужда от качествен сън, който да ни помогне да презаредим батериите и буквално да обновим телата си. Същото се отнася и за нашите деца. Необходимото време за сън е различно и то се определя най-вече от възрастта на детето. Новороденото бебе се нуждае от 12 до 16 часа сън на денонощие, докато за тийнейджърите са достатъчни 10 часа. Разбира се, трябва да се вземат предвид и специфичните нужди от сън на всяко дете. За да подобрите съня на подрастващите е добре да намалите времето, прекарано пред екраните на мобилни устройства или телевизор. Препоръчително е поне два часа преди лягане да не се използват електронни устройства, за предпочитане е да няма такива и в стаята, където спи детето.

Уверете се, че детето е активно

Дори и в студените месеци, уверете се, че осигурявате на вашето дете активност от поне един час на ден. Не е задължително това време да е запълнено с интензивно движение. Лека разходка или игра пред блока могат да бъдат също от полза.

Спазвайте хигиена

Научете детето да мие редовно ръцете си, особено след прибиране у дома. Ако пък киха или кашля, уверете се, че не го прави в дланите си, а в лакътя. Ако сте на публично място и видите човек, който видимо е болен, дръпнете се на разстояние или пък винаги имайте маска за лице подръка.

Коментирай