Семейство

5 изпитани начина, с които ще подобрите настроението си веднага

Не позволявайте деградивните емоции да ви владеят прекалено дълго

20.01.2023г. / 18 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато не сме в настроение, ние най-често се затваряме в себе си. Изживяваме определен период и през това време не искаме никой и нищо да ни вадят от него. Това се отнася с пълна сила за роднини и близки, които ни казват, че „всичко ще е наред“ и че „трябва да мислим позитивно“. По всичко изглежда, че позитивното мислене е последното нещо, което бихме искали да направим. Всъщност всички знаем, че всичко е въпрос на вътрешна настройка.

В този ред на мисли, веднъж попаднали в лапите на негативизма, не бива да се оставяме той да ни владее прекалено дълго. В противен случай рискуваме да задълбочим състоянието си и дори да стигнем до по-дълбоки и депресивни състояния. Има ли начин да противодействаме на този лош сценарий? Разбира се.

В следващите редове ви предлагаме няколко изпитани метода, които ще подобрят настроението ви веднага и ще ви откъснат от черните мисли. Ето ги и тях:

Обадете се на близък човек

Дори това да ви се струва безумно, дори да взимате телефона, с мисълта да наберете познатия номер, а след това да го оставяте… Направете го. Заради вас самите, заради живота, който е прекрасен и който си заслужава да живеете. Повярвайте – вашите най-близки хора с радост ще се отзоват на вашия призив за помощ и със сигурност ще ви изслушат и ще ви дадат съвет.

След като приключите разговора, ще се почувствате много по-добре. Тук важно условие е да чуете гласа на човека отсреща. Писането на съобщения в социалните мрежи няма същата сила, както живата комуникация и обмяната на енергия.

Сменете фокуса

Както всичко друго в живота, лошите мисли са просто определен цикъл. Но веднъж попаднали в тази цикличност, не ѝ позволявайте тя да превзема мислите ви. Вместо това, опитайте се да се разсеете. Спомнете си момент, в който сте били щастливи, независимо кога. Спомнете си смеха ви, припомнете си как се чувствахте тогава, с какво бяхте облечен, кой беше с вас тогава. За колкото повече подробности се сетите, толкова повече ще потънете в този щастлив момент и ще имате усещането, че сякаш го изживявате отново. Оставете се този миг да ви погълне. Гарантираме ви, че на секундата ще се почувствате много по-добре.

Пуснете си музика

Това също е едно от нещата, които рядко правим, ако се чувстваме депресирани. Но защо? Вместо да потъвате в мисли за това, което е било и това, което може да бъде, отдайте се на момента. Животът е тук и сега. Дори да ви е сполетяло нещастие, то вече е част от миналото и от вашата история. Не позволявайте на този момент да разваля настоящето ви. Пуснете си любимо парче, което ви мотивира. Запейте. Ще видите, че след няколко минути ситуацията ще изглежда далеч не толкова безнадеждна.

Танцувайте

Свързани статии

Ето един незабавен лек срещу депресия. Той действа мигновено. Без значение колко глупаво си мислите, че ще изглеждате – просто го направете. Пуснете си любим хит от близкото минало, спомнете си за някое лудо парти и танцувайте така, сякаш никой не ви гледа.

Медитирайте

Ако не се чувствате добре, опитайте се да останете насаме със самите себе си. Запалете свещ и наблюдавайте пламъка. Опитайте се да се съсредоточите и да навлезете навътре в себе си. Чуйте вътрешния си глас. Често пъти нашето ежедневие е толкова динамично, че дори понякога не можем да чуем собствените си мисли. Според източната философия, ние имаме отговорите на всички въпроси. Ще ги чуем, само ако успеем да се свържем със себе си. Затаете дъх, медитирайте и ще видите, че почти моментално ще изпитате прилив на спокойствие и свобода.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
Mariya yavno ne si priyatel a postrekatel edna dobra statiya nikoga nema da vmenyava minaloto samata duma naponyas i na psihologiya ki trebva da vi ycaaa statiyata kplkoto i cudesna da izglejda dumata minaloto ne se spomenava no kakto i da e nama da ycim nkoi kak se pravyat deca aaa ne ce problem prosto savettt psiholog nad psiholozite sam a depresiyata ya ostavyam na dusmanite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар