Семейство

Как да организирате бюджета си така, че да пестите пари

Изгответе си седмично меню

24.03.2023г. / 10 39ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Финансите, с които разполага едно домакинство, безспорно са може би най-важната тема за всяко семейство. Без значение от икономическата обстановка, ако се разпределят умно, парите могат да бъдат „на ваша страна“.

В следващите редове ви предлагаме няколко съвета, с които да оптимизирате семейните разходи. Ето ги и тях:

Направете си семеен бюджет

Вероятно имате някаква представа къде все пак отиват парите ви, но понякога дребните харчове, които правим ежедневно, могат да се превърнат в сериозна сума на края на месеца. За да изготвите семейния си бюджет, първо определете срока му – например седмица или месец. Съберете членовете на семейството и обсъдете базовите си разходи – комунални и транспортни услуги, такси за тренировки, уроци, сметки за телефон, кредити и т. н. Обмислете има ли начин да намалите разходите от оставащата сума пари. Замислете се дали например харчите прекалено много за вашите разходки навън. За да избегнете това, можете да си носите вода или нещо за хапване от вкъщи.

Финансови съвети за деца

Намалете разходите за храна

След сметките, това е най-голямото перо в бюджета на едно семейство. Запазете бележките от няколко ваши пазарувания и вижте дали има тенденция да харчите солидни суми за продукти, които са просто прищявка и нямат никаква хранителна стойност – бисквити, чипсове, пуканки, сокове, бонбони – това са само малко примери за такива храни. Вместо това обърнете внимание на целите (непреработени) продукти, които можете не само да ядете, но и реално да храните тялото си – като например яйца, месо, плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, млечни продукти и др.

Как да спестим пари, отглеждайки бебе

Намалете разходите за енергия

Макар и елементарни, тези действия могат да ви спестят пари. Създайте си навик да гасите осветлението в стаите, да изключвате телевизора, когато никой не гледа, да спирате водата докато миете зъбите си или пък докато се бръснете. Стремете се да използвате уреди, които харчат много електроенергия предимно на нощна тарифа.

Как да се научите да се придържате към месечния бюджет?

Помислете за дрехи втора употреба

Отдавна на тези стоки не се гледа с лошо око и никой не би ви помислил за бедняк, ако пазарувате от такъв магазин. Всъщност, там можете да намерите много качествени дрехи, обувки и аксесоари на цени, понякога с до 10 пъти по-ниски от нормалните. Това се отнася с пълна сила и за дрехите и обувките за деца. Те растат много бързо и инвестицията в скъпи дрехи и обувки невинаги си заслужава. Забележете, че скъпи и качествени дрехи и обувки са две различни понятия.

Как да пазарувате разумно

Преосмислете забавленията

Можете да помислите за бюджетни варианти за забавления със семейството. Кино за четирима в събота вечер може да ви струва няколко десетки лева. Вместо това можете да изберете разходка сред природата или пикник в парка. Вземете си храна и напитки от вкъщи. В крайна сметка, важното е да сте заедно и да общувате един с друг, а това невинаги е обвързано с харченето на големи суми пари.

Направете си седмично меню

Ако имате навик да пазарувате веднъж в седмицата, вероятно когато се озовете в супермаркета, започвате да купувате продукти „на парче“ – без да имате някаква цялостна стратегия. Вместо това, измислете няколко ястия, които ще сготвите през седмицата и пазарувайте нужните ви за тях продукти.

Неща относно парите, които да не казваме на децата

Следете за промоции

Намаленията могат да ви спестят доста, понякога цели 30%, дори 50%. Потърсете специалните цени на основни продукти, които имат дълъг срок на годност (захар, сол, бобови култури, картофи, млечни изделия и др.) или пък на такива, които се консумират във вашето домакинство. Избягвайте промоции на стоки, които по принцип не бихте купили, защото именно това е един от рекламните трикове на търговците.

Финансови правила за стабилна връзка

Ако имате вила, оставайте за по-дълго там

Ако сте от семействата, които могат да си позволят само една ваканция годишно, можете да помислите за по-бюджетен вариант – ако имате семейна вила, посещавайте я по-често особено през следните месеци, когато ще имате по-малко разходи за отопление. Така ще сте близо до природата и ще се радвате на спокойствие, без това да ви струва много.

Коментирай
Свободно време