Семейство

Кулинарни съвети от Лора и Стоян и рецептата им за чушки бюрек

За винаги вкусни ястия

03.05.2023г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Лора и Стоян. Снимка: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved

Лора и Стоян. Снимка: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved

За да приготвиш вкусни ястия се изисква любов към храната, желание да твориш в кухнята и верни съюзници. Всички сме чували за Лора Найденова и Стоян Сейменски. Истинско удоволствие е да ги гледаме всеки път и да се вдъхновяваме от техните рецепти и кулинарни съвети.

Специално за читателите на Az-jenata.bg Лора и Стоян споделят няколко полезни готварски съвета за пролетната кухня. Освен това, споделяме и рецептата им за чушки бюрек – едно любимо хапване на почти всеки българин от детството, а рецептата, която се приготвя лесно е от първия епизод на сезон 7 на „Бон Апети“, което се излъчва всеки делничен ден от 11:30 часа по 24Kitchen.

И този път Лора и Стоян отделят внимание на ястия от българската кухня, на стари семейни рецепти и позабравени продукти и вкусове, които си струва да бъдат запазени. Освен това, за да бъдат максимално полезни на хората, които ги гледат, рецептите им са подходящи за най-различни поводи и ситуации, в които всеки попада.

Вижте малка част от кулинарните им трикове в следващите редове.

Четири съвета от Лора Найденова

Ягоди: Ако ви останат ягоди, може да ги замразите във фризер. После са много удобни за употреба и стават за всякакви смутита, сладоледи и сосове.

Спанак: Измитият и много добре подсушен спанак издържа по-дълго в хладилник, ако бъде поставен в купа с капак.

Репички: Нарежете ги и ги мариновайте като кисели краставички. Така удължавате техния живот и винаги подръка имате нещо хрупкаво и пикантно, което е супер добавка към сандвичи, салати и меса на грил.

Див чесън: Направете ароматна сол, която има неповторим вкус и цвят. Измития и подсушен див чесън смелете заедно с морска сол (150 г сол и около 50 г див чесън). Сложете в тава, покрита с хартия за печене, и поставете във фурна, която е загрята на 70 градуса или в дехидрататор.

                  Снимка: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved

Четири съвета от Стоян Сейменски

Пресни дребни картофи: Най-вкусни са сготвени без да се белят. Измийте добре със студена вода и ги почистете с четка. Ако все пак искате да махнете кората, не използвайте белачка, а остържете внимателно с нож. Аз лично най-много обичам да ги готвя добре измити с малко мазнина и съвсем малко сол. След като са готови ги разбърквам с подправки и пресни билки.

Див чесън: Един от малкото листни зеленчуци, които могат да се открият само през пролетта. Препоръчвам да се използва само пресен и да не минава през дълга термична обработка. Сушеният див чесън няма нито същия аромат, нито прекрасния зелен цвят. Съхранявайте дивия чесън, увит в намокрена кухненска хартия.

Пролетни моркови: Купете ги на връзка. Както и при пролетните дребни картофи, е по-добре да не ги белите, а само да измиете и остържете с нож. Гответе ги в малко мазнина, за да станат по-вкусни и да се освободи бета-каротинът. Запазете и част от стеблото, защото по този начин изглеждат неустоими. Не прекалявайте с подправките, оставете ги да разгърнат своя аромат и сладост.

Киселец: Това е може би най-подценяваният пролетен листен зеленчук, а той придава наистина свеж и различен вкус на ястията. Ако разполагате с по-голямо количество и решите да го съхраните за по-дълъг срок, е най-добре да го замразите. Измийте и подсушете, след което го сложете в хартия и плик. Замразете го за няколко седмици.

Тук може да видите и рецептата им за Козуначени топчета с домашен течен шоколад

Коментирай