Семейство

Идеи за детски игри, които развиват интелекта

Забавлявайте се заедно

10.06.2023г. / 06 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Детството е може би един от най-прекрасните периоди, както за самите деца, така и за техните родители. Малчуганите често пъти имат уникално виждане за живота и света, което предизвиква у нас умиление и удивление. Със сигурност мама и татко желаят най-доброто за техния наследник, ето защо в последно време все повече родители проявяват интерес към най-различни обучителни методики, а игрите са начин малките да се развиват, опознавайки себе си, околната среда и всичко което ги заобикаля. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за детски игри, които ще помогнат на вашите (и не само) деца да развиват интелекта си. Кои са те?

Игри с рими

Тук няма особени правила – можете например да си поставите задача да измислите малко стихотворение на някаква тема или пък единият играч да каже дума, а другият да измисли римуващо се определение за нея. Можете да играете навсякъде – дори в колата.

Игра на синоними

Още една игра, която ще подобри както езиковия капацитет на детето, така и неговия интелект. За да придобие още по-състезателен елемент, можете да играете играта за време – един участник назовава дума, а всеки следващ се опитва да назове колкото се може повече нейни синоними.

Пребройте фигурите

За тази игра ще са ви нужни само молив или химикалка. Начертайте няколко геометрични фигури (квадрати или триъгълници), а след това ги разделете на още по-малки. Нека всеки играч се опита да ги преброи.

Лепкави ленти

Тази игра е особено подходяща за по-малки деца. Правилата ѝ са съвсем прости – залепете големи парчета тиксо на пода, на стола, на пейката, на плочките в банята, които децата да залепват и отлепват. Това е!

История с дума

Тук целта е да се измисли история, която да съдържа не повече от 30 думи, като всеки играч има право да казва по една дума. Тази лесна игра може да помогне на детето ви да подобри знанията си и да го провокира да търси решение на даден проблем.

Изучаване на нов език

Макар да не е типична игра, опитайте се да представите на детето си научаването на нов език като такава. Опитайте се да споделяте ентусиазма от новите думи и да се вълнувате заедно с вашия мъник. Според редица проучвания, изучаването на език, различен от майчиния, помага за стимулирането на префронталния кортекс при децата, което пък е свързано с подобряване на паметта. Тук обаче трябва да отбележим, че не е достатъчно само да запишете детето на езиков курс, а да се опитате да намерите начин то наистина да практикува този език. Например – можете да слушате музика, да водите неангажиращи разговори у дома или пък да гледате филми на изучавания от детето език.

Редене на пъзели

Пъзелите са забавни, цветни и помагат за развитието както на логическото мислене, така и на координацията. За да ангажирате вниманието на детето за по-дълго, можете да потърсите пъзел с любим герой или пък да го накарате то само да избере какъв точно би искало. Реденето на пъзели е особено полезно за деца, които имат проблеми със съсредоточаването и управлението на стреса.

Докосни правилния цвят

Тази игра е подходяща за по-малки деца, които все още учат цветовете. На малка масичка поставете цветни чашки, кофички или играчки и нека детето ви докосва предмета с цвета, който назовавате. Така ще провокирате умението му да запаметява и визуализира.

Игри за запаметяване

Можете да играете подобен тип игри с най-различни предмети, сентенции или пък думи. Избройте няколко думи една след друга (или пък няколко предмета, играчки и т. н.) и накарайте след това детето си да повтори това, което сте казали в същия ред. Ако искате да направите играта малко по-трудна, нека повтарянето да е в обратен ред.

Повтаряне на модел

На бял лист нарисувайте модел с определена последователност (точки, тирета, чертички, букви) и нека вашето дете се опита да пресъздаде модела по посочения от вас ред.

Коментирай
Свободно време