Готварство

Сладко-кисели чушки

26 Авг 2018 | 05:30 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 1 час и 20 минути Порции: 3 буркана по 300 г
Сладко-кисели чушки

Продукти:

  • 1 кг чушки
  • 250 г захар
  • 500 мл оцет
  • 500 мл бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • щипка сол
  • пипер на зърна

Приготвяне:

Измийте и почистете добре чушките от семките. След това ги нарежете. В тенджера разбъркайте виното, оцета, солта, дафиновия лист и зърната пипер. Оставете сместа да заври и бланширайте чушките за 2-3 минути.

Извадете ги с решетъчна лъжица, отцедете ги и ги сложете в сухи буркани. Прецедете сместа в тенджерата, върнете я отново на котлона и добавете захарта. След като заври, оставете на огъня за 2 минути. Отново прецедете и след това сипете в бурканите при чушките.

Поставете капаците и сложете бурканите в голяма тенджера с вода. След като водата заври оставете да къкри на тих огън за 20 минути. Оставете бурканите да изстинат в преварената вода.

Рецептата е част от книгата „Мармалади и зимнина – 50 лесни рецепти“.

Снимка:istock

Опитайте още: