Готварство

Лютеница по студен начин

02 Сеп 2018 | 05:21 |
Рейтинг:
5 от 4 гласа
Време на приготвяне: 1 час Порции:
Лютеница по студен начин

Продукти:

  • 5 кг червени капии – печени, обелени
  • 2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
  • 2, 5 кг моркови – сварени
  • 1 пакетче смлян черен пипер
  • 1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
  • 1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
  • 1/2 л сгорещено олио
  • сол около 50 г

Приготвяне:


Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.

Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Снимка: istock