Готварство

Чътни с дюли и червени боровинки

13 Юли 2019 | 05:14 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 6
Чътни с дюли и червени боровинки

Продукти:

  • 2 чаши бяла захар
  • ½ чаена лъжичка карамфил
  • 1 чаена лъжичка канела
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 2 чаши вода
  • 500 г дюли, обелени и нарязани
  • кората от 1 портокал
  • ½ чаша портокалов сок, изцеден
  • 2 супени лъжици бял балсамов оцет
  • 3 чаши пресни червени боровинки

Приготвяне:

Излейте водата в тенджера. Сложете в нея захарта, карамфила, канелата, солта и пуснете котлона на силна температура. Разбърквайте, докато заври. Намалете котлона на слабо и добавете дюлите. Оставете да къкрят около 5-6 минути или докато дюлите станат червени.

Добавете портокаловите корички, сока, оцета и червените боровинки. Отново кипнете соса на силна температура. След като заври, намалете котлона и гответе с постоянно разбъркване, докато боровинките се разпукат, а сосът се сгъсти или около 20 минути. Охладете напълно преди сервиране.

Сосът чътни е подходящ към меса, брускети, фритата, пърленки.

Снимка: iStock

Опитайте още: