Меню

Тайната на хубавите палачинки

26 юли 2018 | 14:24 | Михаела Лазарова
4 от 4 гласа
Добави в любими
Снимка: pixabay

Продукти
Приготвяне

Обичаме да ги хапваме по всяко време,  с любимото ни сладко, мед, шоколад или солени. Палачинките - толкова са ни любими, че дори, когато сме на диета, успяваме да намерим рецепта за диетични такива и така можем да им наслаждаваме винаги.

Вкусните палачинки се приготвят не само с много любов, а са необходими и някои тънкости. Споделяме някои от тях и ще се радваме в коментар да споделите ваши трикове за приготвяне на палачинки. 

1. Винаги избирайте най-добрите и качествени продукти за направата на палачинки. Те се състоят от три основни компонента -  яйца, мляко и брашно. Уверете се, че яйцата и млякото са наистина пресни. Ако в рецептата има бакпулвер или сода, тях също трябва да отворите непосредствено преди подготовката на тестото.

2. Дръжте правилния баланс между компонентите, за да получите най-правилната консистенция. Първата стъпка в подготовката на тестото - разбийте яйцата с щипка захар и сол, след това добавете пресятото брашно постепенно, като заедно с него добавяйте и от млякото. Така ще намалите риска от образуването на бучки.

Топ 10 рецепти за сладки палачинки

3. За да станат вкусни палачинките, оставете тестото да престои няколко минути в хладилник. Първата палачинка може и да не ви се получи, но това не бива да ви отказва.

4. Тиганът е от решаващо значение за направата на хубави палачинки. Инвестирайте средства в такъв, който е специално за приготвянето на палачинки. Ще ви бъде и много по-лесно да боравите с него.

5. Когато тиганът е загрят добре, сложете в него съвсем малка бучка масло. Неговото качество също е важно. Когато искате да добавите в тестото за палачинките плодове, ако са твърди като ябълки, круши, тиква е добре да се настържат преди това, а тиквата е препоръчително да бъде сварена. Това важи за всички твърди плодове. Ако не искате да ползвате масло, пробвайте със слънчогледово олио. 

6. Когато на повърхността се появяват малки балончета, в които впоследстие се образуват дупчици, може да обърнете палачинката от другата страна. Разбира се преди това погледнете дали е достатъчно изпечена.

Правилното обръщане на палачинките е техника, която може да научите. Просто ви трябва енергично движение и бързина. 

7. Когато подреждате готовите палачинки в чиния, намажете всяка една с малко масло. Това ще ги направи още по-вкусни и меки. Не забравяйте, че палачинките са вкусни, когато се сервират топли.

Палачинки от шоколадово тесто с глазура

8. Някои главни готвачи препоръчват понякога да експериментираме с различни брашна при приготвянето на палачинки. Почти всяка страна и култура има своя собствена версия на палачинки. Сместа се различава в зависимост от леснодостъпните съставки в страната, като царевицата във Венецуела, оризът в Непал.

9. Опитайте да използвате и различни сирена, като бри, рикота или сини сирена, които овкусяват невероятно палачинката и я правят хрупкава. За да се разтопят сирената е важно да ги завиете в палачинката, докато е още в тигана, но разбира се да е добре изпечена.

10. Когато сложите от тестото за палачинки в тигана бързо направете няколко кръгови движения с него, за да се разпредели тестото добре. С помощта на шпатула леко отделете ръбчетата на палачинката от тигана.

11. Не забравяйте, че може да добавите към тестото за палачинките малко канела. Когато правите палачинки с шоколад, боровинки, добавете ги докато палачинката се пече от едната страна, след кото внимателно я обърнете от другата. 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай