Меню

5 тайни на домашното гуакамоле

11 март 2020 | 16:19 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Гуакамоле е вкусна разядка от мексиканската кухня, която се приготвя с авокадо. Вкусна е и е много полезна. Има много рецепти за гуакамоле, но не всяка от тях може да ви осигури перфектно изпълнение. За да направите най-доброто домашно гуакамоле е необходимо да следвате 5 прости стъпки, които пазят тайната му.

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

Използвайте добре узряло, но не презряло авокадо

Авокадото е особен екзотичен плод с богата масленост, който обаче трудно се идентифицира като узрял. По-често в търговската мрежа у нас се продават леко зелени авокадо, които се нуждаят от време, за да узреят напълно. Тяхната текстура трябва да е не много твърда, но и не прекалено мека. Тогава са най-подходящи за консумация. Като натиснете кожата на авокадото трябва да усещате лека мекота в него, но без пръстът ви да пропада. Това означава, че авокадото е добре узряло, без да е скапано. С презряло авокадо няма да получите вкусно гуакамоле.

4 причини да готвите с олио от оризови трици

Придържайте се към прости съставки

Избягвайте да претоварвате гуакамолето с твърде много продукти, съставки и подправки. Достатъчно е да добавите 1 авокадо, 1 глава бял сочен лук, 1 връзка кориандър, 1 малка люта чушка, сокът от 1 лайм и малко сол. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Забравете за мерките

Няма напълно точна рецепта за гуакамоле, защото и авокадото, което използвате, всеки път е различно, още повече ако е различен сорт. Онова, което е наистина важно за перфектното гуакамоле, е да не се добавя твърде много сол, прекалено много люто и лимонов сок. Ако прекалите с тези подправки, вкусът ще се измени напълно.

6 грешки със сладките картофи, които може би допускате

Разбърквайте, не намачквайте

Гуакамоле не е нужно да бъде гладко като смути или като сос. Нужно е да се усещат парченцата авокадо. За тази цел не се старайте да получите супергладка смес. Не намачквайте, а разбърквайте нежно съставките. Това ще придаде перфектната текстура на вашето домашно гуакамоле.

Грешки, които допускаме при готвене на сьомга

Намерете баланса

Сокът от лайм или лимон действа подсилващо на мазнините в авокадото. Солта пък увеличава вкуса на гуакамоле. За да балансирате тази любима разядка, не прекалявайте с подправките. Важно е нито една от тях да не се откроява твърде много и същевременно нито една да не липсва осезаемо.

Ето и рецепти за гуакамоле:

Лесно и бързо гуакамоле

Любимата рецепта за гуакамоле на Ева Лонгория

Гуакамоле с домати и чесън

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
П ( преди 4 години )
Пропуснали сте много важна съставка-домат!по възможност обелен и без семки,на малки кубчета!Като съвет също-за да запазите свежия цвят не изхвърляйте костилката на авокадото,а е дръжте в приготвената смес до сервиране!Въпросната е добре да се дъжри в съд ,покрит плътно с фолио ,за да се избегне контакт с кислород!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар