6 традиционни рецепти за Сирни заговезни
09 Мар 2019 | 07:00 | Аз жената
Приготвяне:
Какво да сложим на трапезата за Сирни заговезни? Традицията повелява на този празник на масата да има ястия с млечни продукти – мляко, сметана, извара, кашкавал и сирене.
На „Прошка“ не може да минем без класическата баница със сирене. Можем да разнообразим менюто като направим „зелена“ баница с праз или спанак или тутманик.
Сварете няколко яйца – дори да не ги връзвате на конец и децата да се опитват да ги хванат с уста, направете ги на салата.
Другото задължително нещо е парченца бяла халва.
След празничния обяд/вечеря следва ритуалът по искане и даване на прошка. Ето нашите предложения за празнични рецепти:
- Тутманик с крема сирене
- Лесна баница със сирене
- Пълнени яйца с извара
- С усмивка за закуска
- Мини парти питки
- Царевична питка със сирене и мащерка
Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден. Тази година Сирни заговезни отбелязваме на 10 март, неделя.
Снимка: Sxc.hu