Готварство

Баклава по рецепта на Джейми Оливър

16 Яну 2019 | 07:50 |
Рейтинг:
5 от 4 гласа
Време на приготвяне: 90 минути Порции: 6
Баклава по рецепта на Джейми Оливър

Продукти:

  • 125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване
  • 200 г счукани орехи
  • 200 г счукан шамфъстък
  • 75 г кафява захар
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 150 г бяла захар
  • 2 яйца
  • 270 г точени кори
  • 75 мл течен мед
  • сокът на половин лимон

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар. Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.

Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.

Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната).

През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине.

Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.

Снимка: istock

Рецептата е част от книгата „Джейми и приятели – десерти“ на издателска къща „Хермес“.

Опитайте още: