Меню

Джинджифилови човечета

9 декември 2017 | 08:23 | Михаела Лазарова
4 от 7 гласа
Добави в любими
350 г брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
2 с. л. сух джинджифил
115 г масло Lacrima
175 г мека светлокафява захар
4 с. л. мед
1-2 яйца
½ ч. л. канела
1/2 ч. л. смляно индийско орехче
За глазурата:
1 белтък
1 ч. ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
120 мин.

  • Порции: 10-15

Продукти
Приготвяне

В купа пресейте брашното заедно със содата, канелата, джинджифила, индийското орехче. Отделно разбийте захарта и маслото, а в друга купа яйцето и меда. Прибавете разбитото яйце към сухите съставки и разбъркайте, след което сложете и маслената смес.

Месете, докато се получи гладко тесто. По желание може да го увиете в прозрачно фолио и да го поставите в хладилник за около 30 минути. Може да го разточите и веднага върху леко набрашнена повърхност.

Разточете го с дебелина около половин сантиметър. С помощта на формички изрежете човечетата. Сложете ги в тавичка върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ще са им необходими около 10-12 минути. Преди да ги декорирате или поръсите с пудра захар, трябва да ги оставите да изстинат добре.

За глазурата разбийте белтъка със захарта и лимона до получаването на лепкава смес. По желание може да добавите в нея и готварска боя. С помощта на клечка за зъби или сладкарски пош украсете човечетата. Може да ползвате тази смес като лепило за поставянето на цветни бонбонки върху тях, шоколадови пръчици, ядки или каквото ви хрумне.

Снимка: iStock

Следете и кулинарната ни страница „Ръкохватки – лесни рецепти“.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай