Сочни зелеви сарми с кайма и ориз
17 Фев 2021 | 06:23 | Илияна Николова Време на приготвяне: 180 минути Порции: 10
Продукти:
- 1 кисела зелка
- 1 глава лук, нарязана
- 1 морков
- 400 г говежда кайма
- 1/3 чаша ориз
- 3-4 супени лъжици доматено пюре
- 3-4 супени лъжици соев сос
- олио
- сол на вкус
- меланж от подправки на вкус – черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица
- дафинов лист
- 2-3 стръка пресен магданоз
- кубче телешки бульон
Приготвяне:
Листата на зелката се отделят внимателно. Нарежете лука и моркова на ситно. Каймата се омесва с малко вода и подправките. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука и морковите заедно с каймата. Добавете кубчето бульон, пюрето и соевия сос. Разбърквайте непрекъснато. Измийте ориза и го добавете към зеленчуците да се запържи. Отстранете го след няколко минути.
Увийте плънката в сармите. Подредете ги в дълбок съд като на финала ги затиснете с чиния. Залейте ги с подсолена вода колкото да залее изцяло сармите. Варете на слаб огън до готовност или около 60 минути.
Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“
Снимка: iStock
Вижте още: